ROSMALEN - Richard Krajicek heeft dinsdag de eerste ronde van het grastennistoernooi Ordina Open verloren. De 31-jarige Nederlander kreeg klop van de Fransman Olivier Mutis: 4-6 6-7. De tiebreak ging met 4-7 verloren.

Mutis, 79e van de wereldranglijst, speelde goed, Krajicek ronduit slecht. Zijn opslag haperde. Zo sloeg hij dertien dubbele fouten. Ook zijn volleys en returns ontbeerden scherpte en kracht. Op de tribune barstte Daphne Deckers, de vrouw van Krajicek, in snikken uit.Krajicke weigerde het vooralsnog toe te geven in zijn persgesprekken achteraf, ondanks dat zijn 13 dubbele fouten en 8 aces plus povere opslagsnelheden alle aanleiding gaven tot de beslissing: "Ik stop. Het is gedaan." Krajicek ging niet weg door de grote poort, zelfs niet op aandringende vragen. Hij besloot tot een afmars via de achterdeur. Hij hield zich nog even flink ten overstaan van de verzamelde media, stortte ineen toen hij uit het tennispark verdween.

Wimbledon

De 31-jarige Muiderberger was nog niet weg uit het Autotron of hij liet zijn naam doorkrassen op het speelschema van Wimbledon; zijn grandslam, zijn podium waar hij in 1996 triomfeerde als eerste en enige Nederlandse grandslamwinnaar in het moderne tennistijdperk.

Coach

Waarom hij deze niet publiekelijk annonceerde, wist zijn coach Rohan Goetzke wel te vertellen. "Richard is vreselijk gefrustreerd. Hij had geen trek in alle rompslomp die bij zo'n mededeling komt kijken."

Goetzke kwam voor niets uit Australië. Hij werd in februari na twaalf jaar samenwerking bedankt, maar speciaal voor het korte grassseizoen (Queens - Rosmalen - Wimbledon) weer overgevlogen. "Op Queens begon zijn arm al te protesteren. Het heeft zich hier doorgezet. Wimbledon spelen was volstrekt zinloos."

Stoppen

Richard Krajicek won in zijn profloopbaan zeventien toernooien. De laatste triomf was in 1999 in de Masters Serie van Miami. Hij zegevierde op alle bodems van tenniscourts. Behalve aan duizenden aces en zegepralen was zijn naam verbonden aan blessures van allerlei soort. Dit jaar wilde hij nog schitteren op Wimbledon, op gras, zijn favoriete ondergrond. Het afscheid had hij gepland in het US Open, de finale van het outdoor hardcourcircuit. "In New York stop ik zeker", zei hij dinsdag. "Definitief stoppen is moeilijk. Tennis is mooi. Ik heb altijd hoop gehouden dat ik in een paar toernooien nog iets moois kan neerzetten."

Eventueel?

Vanaf 2004 is hij toernooidirecteur van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam, een baan die hij wilde combineren met parttime toptennis. Op gras, mogelijk Rosmalen en eventueel Wimbledon, in het gemengd dubbelspel met zijn halfzus, de nu -jarige Mischa Krajicek. Toch zei hij dinsdag ook: "Best mogelijk dat de wedstrijd tegen Mutis mijn laatste is geweest."