DEN BOSCH - De spanning in poule A van de nacompetitie blijft tot de laatste speelronde bewaard. FC Zwolle speelde maandagavond met 1-1 gelijk bij FC Den Bosch. Helmond Sport won even verderop met 2-0 van Go Ahead Eagles en bleef in beeld voor promotie.

Donderdag ontmoeten beide overgebleven concurrenten elkaar, in Zwolle. De thuisclub heeft aan een gelijkspel voldoende om het eredivisieschap te prolongeren.

FC Zwolle wekte in Den Bosch nooit de indruk van een ploeg die na maandenlange onzekerheid het seizoen definitief kon redden. De angst regeerde, de versnelling stond veelal in z'n achteruit, waar zoals zo vaak werd geleund op een solide verdediging. De aanvallers volhardden in het loeren op die ene kans, die lange tijd maar niet wilde komen.

De afwezigheid van Richard Roelofsen tijdens de eerste 53 minuten was daar mede debet aan. De aanvaller, die de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch (2-0) in z'n eentje had beslist, werd door trainer Boeve in de eerste helft met een lichte enkelblessure op de bank gehouden.

Roelofsen

FC Zwolle is Roelofsen veel dank verschuldigd, hij zorgde in de reguliere competitie voor enkele belangrijke (doel)punten die directe degradatie mede hielpen voorkomen. De clubleiding vertaalde die hoofdrol echter niet in een nieuwe overeenkomst. Teleurgesteld en nog altijd niet-begrijpend tekende Roelofsen bij provinciegenoot Heracles.

Roelofsen stond maandag nog geen vier minuten in het veld toen FC Zwolle de eerste fatsoenlijke actie doeltreffend afrondde. Hoewel hij zelf niet direct bij de actie was betrokken, was zijn aanwezigheid kennelijk al inspirerend genoeg. Het voorbereidende werk van De Ridder en Van der Haar was goed, Lim-Duan profiteerde in tweede instantie, al liggend tikte hij de 1-0 binnen.

FC Den Bosch

FC Den Bosch wist zich sinds vrijdag zeker van een tweede achtereenvolgend seizoen in de marge van het betaalde voetbal, maar de spelers brachten ten minste de bedrijvigheid op om de verplichte laatste thuiswedstrijd nog enigszins op te fleuren. Zonder tot goede kansen te komen, toonden de Brabanders het betere voetbal. Na de rust liep FC Den Bosch lange tijd vergeefs storm richting het doel van Van der Werff.

De gelijkmaker, die invaller Schut 5 minuten voor het einde scoorde, was daarom verdiend en betekende het loon van de angst voor FC Zwolle dat zich donderdag tegen Helmond Sport nog eenmaal volledig zal moeten inspannen.