EMMEN - Volendam blijft favoriet in groep B van de nacompetitie, ondanks de nederlaag afgelopen vrijdag bij Excelsior (2-3) en maandagavond bij Emmen: 0-2. Het doelsaldo donderdag in de laatste speelronde kan de beslissing brengen en Volendam staat er dan het beste voor.

Emmen zorgde er maandag aan de Meerdijk voor dat de spanning er tot het laatste moment inblijft. De Drentenaren kwamen door de zege op gelijke hoogte met Volendam (9 punten). Volendam begint donderdag met een doelsaldo van plus 3 aan het thuisduel tegen Heracles Almelo en Emmen met een doelsaldo van plus 1 op Woudestein tegen Excelsior.

Zowel Heracles Almelo als de Rotterdamse club (6 punten) maakt in theorie nog kans op promotie respectievelijk lijfsbehoud. Excelsior won met 2-0 bij Heracles Almelo.

Slotdag

Ondanks de spannende slotdag hebben de wedstrijden in groep B aangetoond dat Excelsior ver onder de maat presteert en dat Emmen, Volendam en Heracles Almelo weliswaar op het tweede plan goed presteren, maar in de eredivisie kwalitatief niets te zoeken hebben.

Coach Wisman van Volendam heeft dat ooks steeds verklaard. Collega Spijkerman heeft zich over een toekomst van Emmen in de hoogste afdeling niet expliciet uitgelaten, maar ook hij kan niet anders oordelen dan Wisman.

Spelersmarkt

Beide clubs missen bovendien de financiële middelen om zich op de spelersmarkt te begeven. Emmen kan dan alleen hopen op steun van het bedrijfsleven, maar van de plaatselijke middenstand zijn geen kapitalen te verwachten. De Drentse formatie moet ook nog eens opvolgers vinden voor topscorer De Groot (terug naar FC Utrecht) en centrale verdediger Van der Linden (FC Groningen).

Zowel Emmen als Volendam onderstreepte maandagavond het gelijk van Wisman. De eerste helft was het aankijken nauwelijks waard. Volendam wachtte rustig af wat Emmen aanvallend van plan was. Dat was niet veel, waardoor de eerste 20 minuten geen kansen voor beide doelen opleverden. De voorsprong van Emmen in de 32e minuut kwam dan ook totaal onverwacht.

Middenvelder Kayis profiteerde van slecht ingrijpen van de verdediging van Volendam. Daarna leefde het duel ietwat op met kansen voor Holwijn (Volendam) en De Groot en Berger (Emmen).

Na rust leefde de wedstrijd op. Volendam nam wat meer initiatief, maar moest in de 64e minuut een tweede treffer incasseren. Holwijn haalde in het strafschopgebied Johannsen onderuit.

Broers benutte de strafschop: 2-0 voor Emmen. Daarna miste Luirink (schot op de lat) de kans om Volendam terug in de wedstrijd te brengen. Invaller Junqueira (schot op de lat) was in de slotfase dicht bij de 3-0 voor Emmen.