MATTESON - Het 103e US Open Golf is zondag gewonnen door de Amerikaanse outsider Jim Furyk. De 33-jarige verdedigde in de vierde en laatste ronde op Olympia Fields in Matteson bij Chicago zijn leidende positie met gemak.

De Australiër Stephen Leaney, met drie slagen achterstand aan de laatste omloop begonnen, kwam geen moment in zijn buurt om voor een spannende ontknoping te zorgen. Furyk besloot met een matige ronde in 74 slagen en had een totaal van 272 (-8). Leaney nam de titel vice-kampioen met 275.

Eerste major

Voor Furyk was het de eerste overwinning in een van de vier majors uit het professionele golf. De man met de buitengewoon onorthodoxe swing eindigde wel twaalf keer in de toptien van een major. De dertiende keer betekende de verlossende eerste plaats. Eerder triomfeerde hij in 11 toernooien, 7 op de Amerikaanse tour, elders.

Furyk volgde zijn landgenoot Tiger Woods op als winnaar van het US Open. De koploper van de wereldranglijst eindigde op de teleurstellende gedeelde 20e plaats. Maarten Lafeber, de eerste Nederlander in de lange historie van deze golfklassieker, werd na twee ronden uitgeschakeld.

Tiger Woods

Vorig jaar april had Tiger Woods alle vier trofeeën van het grandslam in golf in bezit. Vijftien maanden later was de wereldtopper ze allemaal kwijt. Het internationale topgolf gaat verder zonder dat Woods een majortitel te verdedigen heeft. In Amerika werd na zijn zwakke optreden gesproken van de eerste grote inzinking in zijn loopbaan.

Na twee ronden stond Tiger nog kansrijk. Op de eerste hole van de derde ronde raakte hij uit zijn doen door een fluitje van een toeschouwer. Hij speelde een voor zijn doen buitengewoon slechte ronde in 75 slagen en kon zondag niets meer rechtzetten. De 20e plaats was niets voor de man die voor gewone toernooien 2 miljoen dollar startgeld vraagt.

Swing

Dan Jim Furyk. Zoals hij een swing maakt om de bal te slaan, zal geen leraar het aanbevelen. Ondanks zijn dwarrelende slagvlak heeft hij een record als een van de spelers met de meest zuivere afslag. Furyk is een volhouder, liet zich nooit een verandering aanmeten door golftechneuten en bleef stug doorgaan. In het 103e US Open liet de 'ijzeren hein' zich uitbetalen met een winstpremie van een miljoen dollar. Hij was binnen.

Hij wachtte met zijn vreugdeuitingen tot hij de laatste slag had gedaan. "Winnen is waar wij allemaal voor spelen", zei hij met de begeerde trofee in de armen. "Ik heb het een paar keer gedaan. Nu heb ik een grote triomf te pakken. Niet gek voor iemand die pas tien jaar geleden is begonnen."