VARNA - De Nederlandse volleyballers hebben in de laatste wedstrijd tegen Bulgarije in de voorronde van de World League alsnog revanche nomen. Na drie nederlagen op rij, waarvan twee in Amsterdam, zegevierde Oranje zondagavond in Varna met 3-2. De setstanden waren: 25-22 25-21 19-25 20-25 15-9.

Door dat resultaat is er nog altijd een kansje dat de ploeg van Bert Goedkoop de eindstrijd in Spanje haalt. Dan moeten er de komende weken goede resultaten worden geboekt in Havana tegen Cuba en in Servië-Montenegro tegen de koploper van groep C. De olympisch kampioen versloeg de Cubanen tweemaal achteloos met 3-0.

Nederland dankte de overwinning op de Bulgaren vooral aan de bereidheid oorlog te voeren, de sterke service en een bijna foutloze aanval. Reinder Nummerdor en Guido Görtzen hadden daarbij het meeste succes. Zij droegen 19 punten bij aan het totaal.

Richard Schuil was iets minder dominant aanwezig: 15. De middenmensen Mike van de Goor (11) en Rob Bontje (9) waren opnieuw opmerkelijk productief. Ook de vijf reserves kregen van Goedkoop even de gelegenheid een handje toe te steken.

Matig passen Bulgaren

Bulgarije leunde offensief vooral op Vladimir Nikolov en Evgeni Ivanov. Door het matig passen van de serviceverwerkers kwamen ze minder hard en trefzeker door dan in de voorgaande duels. Dat Nederland een voorsprong van 2-0 in sets verspeelde, deerde bovendien niet. In precies twee uur werd het karwei alsnog geklaard.

De emoties in de met bijna 6000 toeschouwers gevulde hal liepen hoog op. Aanvoerder Nummerdor sprak na afloop van een lastige klus in een hectische omgeving. "We hadden de scheidsrechter ook bepaald niet mee. Gelukkig speelden we agressief. Dat was de basis voor de uiteindelijke winst."