MONTREAL - Alles is weer bij het oude in de Formule 1. Vijfvoudig wereldkampioen Michael Schumacher zegevierde zondag in de Grote Prijs van Canada en nam de leiding over in het klassement van het wereldkampioenschap. De Duitser reed in zijn Ferrari op het circuit van Montreal naar zijn vierde seizoensoverwinning.

Het leek nog even spannend te worden in de slotfase van de race. Schumacher werd op de hielen gezeten door drie coureurs, onder wie zijn broer Ralf in een Williams BMW. Ook de Colombiaan Juan Pablo Montoya (Williams BMW) en de Spanjaard Fernando Alonso (Renault) zaten in het spoor van de leider. Maar Schumacher buitte het surplus aan snelheid van zijn Ferrari volledig uit. Broer Ralf finishte op minder dan een seconde als tweede, Montoya werd derde, Alonso vierde.

Räikkönen

Grote verliezer was de Fin Kimi Räikkönen, tot zondag fier op kop in de strijd om de wereldtitel. Hij moest door een mislukte kwalificatie op zaterdag als laatste beginnen aan de race en kon tijdens de wedstrijd niet imponeren. De coureur eindigde in zijn McLaren Mercedes als zesde en vergaarde met die plaats te weinig punten om Schumacher voor te blijven.

In de stand om het WK is de hiërarchie nu hersteld; Michael Schumacher gaat na acht van de zestien GP's aan kop met 54 punten, Räikkönen volgt met 51 punten. Alonso heeft 34 punten.

Verstappen

Jos Verstappen kwam dankzij de vele uitvallers op het Circuit Gilles Villeneuve uit op een negende plaats, zijn beste resultaat van dit seizoen. Een plaats hoger had een WK-punt opgeleverd. "Jammer dat het net niet lukte. Het was goed geweest voor de moraal in het Minardi-team, dat echt keihard gewerkt heeft", reageerde de Limburger na de race.

Hij had wat pech gehad toen hij na een pitstop het circuit weer wilde oprijden en te veel racewagens voorrang moest verlenen: "Dat kostte me zeker tien tot twaalf seconden", maar keek toch wel tevreden terug op de wedstrijd: "De auto had af en toe wel moeite met een bocht insturen. Dan wilde hij eigenlijk rechtdoor."

Ralf Schumacher

Ralf Schumacher, die van pole position was vertrokken, was na afloop teleurgesteld. "Ik begrijp niet goed waar hij de race gewonnen heeft. Williams bepaalde hier toch het tempo." Feit was dat Michael na de eerste pitstop aan de leiding kwam en Ralf er niet in slaagde zijn broer in te halen.

Villeneuve

Pech was er wederom voor Jacques Villeneuve, de zoon van Gilles, die zo graag eens wil winnen op het circuit dat naar zijn vader is vernoemd. Het ging voor de derde keer op rij mis. Villeneuve, die rijdt in een BAR, viel na zestien ronden uit met kapotte achterremmen.