MONTREAL - Formule 1 is big business. Daar is geen plaats voor race-enthousiastelingen zoals Paul Stoddart. Minardi kan beter ophoepelen, is de mening van Bernie Ecclestone.

De Brit die de snelste autosportklasse groot maakte, vertelde aan de vooravond van de Canadese Grand Prix in Montreal dat hij vorig jaar al probeerde de zwakke renstal weg te jagen.

"Ik heb er bij Minardi op aangedrongen aan het eind van 2002 te stoppen en dit jaar niet mee te rijden", zei Ecclestone, een dag nadat Paul Stoddart woedend had verklaard dat hij nog steeds wacht op financiële ondersteuning van de rijke renstallen in de Formule 1.

Omdat zij niet met geld afkwamen, besloot Stoddart dat hij de plannen tot technische veranderingen niet langer ondersteunt. Ron Dennis, teambaas van McLaren, toonde totaal geen waardering voor de actie van Stoddart.

"Ik begrijp de positie van Stoddart", reageerde McLaren-teambaas Dennis. "Maar hij beschadigt met zijn rigoureuze acties de sport waar we allemaal van houden. In de autosport is de competitie erg zwaar en als je daar niet tegen kan heb je daarin niets te zoeken."

"Minardi zal overleven in de rest van dit seizoen, maar in welke staat?", aldus Stoddart. "Ik zou graag willen dat we kunnen doorgaan, we zijn het oudste team na Ferrari, McLaren en Williams. Het kan mij niet schelen, maar ik vind echt dat het team verdient te overleven. Ik ben totaal gedesillusioneerd door de houding van verscheidene mensen."

Ecclestone vindt Stoddart een gek. "Hij zegt 10 miljoen dollar nodig te hebben om het seizoen te kunnen afmaken. Wij zijn op de helft van het wedstrijdjaar. De jaarbudgetten van een formule-1-team bedragen 300 tot 400 miljoen dollar.

Als Minardi verdwijnt, na Arrows en Prost vorig jaar, zal dat geen groot verlies zijn voor de Formule 1. Tijdens de Grand Prix van Oostenrijk zei ik tegen Stoddart dat hij moest ophoepelen. Het is kennelijk voor mij gemakkelijker om dat te zeggen dan voor hem om het te doen."