NIJMEGEN - Anky van Grunsven heeft met Gestion Salinero ook het tweede onderdeel van de nationale titelstrijd dressuur gewonnen. De olympisch kampioene zegevierde zaterdag in de Grand Prix Special. Ze verstevigde haar leidende positie in het klassement.

De topdrie verschilde niet met die van de openingsrubriek van vrijdag, de Grand Prix. Tweede werd opnieuw Ellen Bontje. De titelverdedigster rijdt in Nijmegen met de geroutineerde hengst Silvano. Derde werd weer Arjen Teeuwissen, voor het eerst in de ring sinds Goliath eind vorig jaar een operatie aan de keel onderging.

Bonfire

Zondag is het afsluitende onderdeel, de Kür op Muziek. Van Grunsven, bezig aan haar comeback nadat ze in januari bij een val haar been brak, kan de titel bijna niet meer ontgaan. Tussen 1991 en 2000 won ze het NK negen keer, steeds met het legendarische paard Bonfire. Ze trok het toppaard na Sydney 2000 terug uit de sport. Sindsdien werd Van Grunsven geen kampioene meer.

Met twee jonge paarden is ze inmiddels op de weg terug; Salinero en Krack. Ze leidde alweer in de strijd om de wereldbeker, toen ze begin dit jaar haar been brak. Op Brakkenstein staat ze met haar tweede troef, Krack, op de zesde positie. In het afsluitende onderdeel mag ze slechts één keer starten. Het laat zich raden dat de keus daarbij op Salinero valt.

Jeugdige ruiters

Achter de topdrie, bestaande uit combinaties die al jaren een vooraanstaande rol in de équipe vertolken, dienen wat jeugdige ruiters zich aan. Sonja Gademann (Jup), Antoinette Falandt (Jarwo) en Marlies van Baalen (Idocus) bezetten de volgende plaatsen. De wedstrijd op Brakkenstein geldt als een van de meetpunten voor de selectie voor het EK, later dit jaar in Hickstead.