DEN HAAG - Erica Terpstra stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de sportkoepel NOCNSF. Het Tweede-Kamerlid van de VVD hoopt de opvolger te worden van Hans Blankert, die in het najaar aftreedt.

Van diverse kanten kreeg Terpstra de afgelopen tijd het verzoek zich aan te melden. Onder anderen IOC-lid Anton Geesink stuurde haar een e-mail. De oud-staatssecretaris van Sport is momenteel al bestuurslid van de sportkoepel. "Ik ben er al een poos over aan het nadenken", lichtte Terpstra toe.

Uitdaging

"Ik heb uiteindelijk besloten er helemaal voor te gaan", aldus Terpstra. "Ik zie het als enorme uitdaging. Ik heb twee liefdes in mijn leven en dat zijn de sport en politiek. Ik denk dat ik een goede bijdrage kan leveren aan het verder ontwikkelen van de rol van de sport in de maatschappij. Bovendien hoop ik een bruggenbouwer te kunnen zijn tussen de verschillende bonden."

Volksvertegenwoordiging

Als Terpstra wordt gekozen, verlaat ze de politiek. Ze wil zoveel mogelijk tijd aan het NOCNSF besteden. "Het zal wel even vreemd zijn, maar ik zie deze functie ook als volksvertegenwoordiging." Mocht ze bij een tegenvallend resultaat in de Kamer blijven, dan verwacht ze geen negatieve gevolgen. "Iedereen begrijpt waarom ik deze poging waag."

Op de voorjaarsvergadering van NOCNSF werd recentelijk een commissie benoemd die op zoek gaat naar een nieuwe voorzitter. De commissie draagt een of meer kandidaten voor aan het bestuur. Dat stemt vervolgens en komt met een voordracht naar de algemene vergadering. Binnen het bestuur zal Terpstra zich nu niet meer bemoeien met de keuze van de nieuwe man/vrouw.

Indien de keus van het bestuur niet op Terpstra valt, zet zij de strijd waarschijnlijk voort tot de algemene vergadering. "Ik ben ervan overtuigd dat ze, als dat nodig is, tot het laatst doorgaat", zegt Geesink.

'Historisch'

Geesink noemde, vanuit zijn vakantieadres in Oostenrijk, de stap van Terpstra historisch. "Hier heb ik als IOC-lid zeventien jaar voor gevochten. Dat iemand openlijk de strijd aangaat. Samen met Jans ga ik er daar vanavond één op drinken. Tot nu toe werd alles binnenskamers geregeld. Dat heeft zij doorbroken. Ik vind het fantastisch."

'Morele plicht'

Volgens de oud-judoka is het de 'morele plicht' van Terpstra zich kandidaat te stellen. "Sporters hebben de plicht hun kennis en ervaring in dienst te stellen van de sport. Als bestuurslid of als trainer. Erica voldoet aan alle voorwaarden, ze is gezien haar verleden de ideale persoon. Ik zag het als mijn plicht haar tot deze stap aan te sporen."

Terpsta won in 1964 (Tokio) als zwemster twee olympische medailles, zilver en brons met de Nederlandse estafetteploegen. Vier jaar eerder had ze in Rome ook al deelgenomen. Ook daarna was ze op vele fronten actief in de sport. Afgezien van haar zetel in het college van de nationale sportkoepel maakte ze ook deel uit van de verenigde Europese Olympische Comités.

Zeer geschikt

Volgens Geesink hoef je er niet 'de intelligentste' voor te zijn om door te hebben dat Terpstra zeer geschikt is voor de functie. "Zij zal", zegt hij, "de macht terugbrengen bij de bonden. NOCNSF in dienst van de sportorganisaties en niet andersom. Onder Erica zal de sportkoepel weer een vereniging worden. Zoals het hoort."