VARNA - Het Nederlands mannenvolleybalteam heeft vrijdag zijn vierde nederlaag in de World League geleden. Oranje ging in en tegen Bulgarije kansloos onderuit: 0-3 (22-25 18-25 18-25).

Slechts een kwartiertje kon het team van bondscoach Bert Goedkoop de Bulgaren bijbenen. Daarna fungeerde de ploeg ongewild als sparringpartner van toppers als Vladimir Nikolov en Plamen Konstantinov. Tot 14-14 in de eerste set ging de strijd nog gelijk op. Vanaf dat moment toonde vooral de Bulgaar Nikolov zijn ware (aanvals)kracht en nam de thuisploeg afstand van Oranje. De eerste doorgang verloor Nederland dan ook met 25-22.

In de tweede en derde set was Nederland geen partij voor Bulgarije. De thuisspelers, opgezweept door bijna 6000 enthousiaste toeschouwers, profiteerden vooral van hun sterke opslag. Terwijl de Oranje-volleyballers veel foutieve services produceerden, maakten de Bulgaren punt na punt. In amper 75 minuten stond Nederland met lege handen in de sporthal van Varna: 25-22 25-18 25-18.

Een sterke indruk

De Bulgaren mochten in de groep van Nederland de plaats innemen van China, dat zich wegens de longziekte SARS terugtrok uit de World League. Goedkoop reageerde vooraf al weinig enthousiast op de plaatsvervanger van de Aziaten, die in september ook tegenstander zijn in de groepswedstrijden van het Europees kampioenschap. Nederland verloor bij het Europese titelstrijd in 2001 van Bulgarije en miste hierdoor een plaats in de halve finale. Bovendien lieten de Bulgaarse mannen een sterke indruk achter bij het wereldkampioenschap, waar titelhouder Rusland in de voorronden werd verslagen.

Voorafgaande aan de dubbele ontmoeting met Bulgarije had Goedkoop aangekondigd dat Nederland minimaal een winstpartij nodig had om de kans op plaatsing voor de World League-finale te behouden. Thuis leed de formatie al twee nederlagen tegen Bulgarije. Door deze derde nederlaag lijkt een finaleplek ver weg. Zondag spelen de Nederlandse volleyballers hun tweede uitduel tegen Bulgarije.