NIJMEGEN - Lopen doet ze nog moeizaam, paardrijden desondanks als vanouds. Na bijna een half jaar afwezigheid maakte Anky van Grunsven vrijdag met twee paarden haar rentree in de dressuurring. Met één, Gestion Salinero, klasseerde ze zich na het eerste onderdeel meteen als nummer één.

De olympisch kampioene van Sydney bewees daarmee ten overvloede de beste te zijn. In elk geval van Nederland, misschien straks ook wel weer van de wereld. Het volgende grote doel is Hickstead, waar in augustus het Europees kampioenschap plaatsvindt. Daarna wacht Athene, de stad van de Olympische Spelen van 2004.

Bij een val van het paard, tijdens een training, brak Van Grunsven begin dit jaar haar bovenbeen. Ze was net op weg terug te keren naar de internationale top, na in 2000 afscheid te hebben genomen van de topper Bonfire. De amazone uit Erp leidde inmiddels al weer in de stand van de wereldbeker, met de jonge paarden Salinero en Krack.

Niet geconcentreerd genoeg

Een grote terugslag verwacht ze niet, als gevolg van een half jaar blessureleed. Zelf kan ze natuurlijk wel rijden. "En de paarden hebben onder leiding van Sjef (Janssen) hun ontwikkeling gewoon voortgezet. Vandaag bleek weer hoe goed ze zijn. Alleen zelf was ik nog niet geconcentreerd genoeg. Ik moet thuis maar hard blijven oefenen."

Pas sinds een maand, op het moment dat ze de krukken terzijde schoof, zit Van Grunsven weer serieus op het paard. Aanvankelijk trainde ze slechts op de oude Bonfire. "Dat dier is rustig. Salinero en Krack zijn zeer gevoelig, maken nog wel eens een onverwachte beweging. Aanvankelijk had ik niet de kracht in mijn been om dat op te vangen. Dan was ik er zo weer afgekieperd."

Uit de roulatie

Volledig hersteld is Van Grunsven nog niet. Het lopen gaat haar nog moeilijk af, al was dat mede het gevolg van spierpijn na de inspanning van de wedstrijd. Verder zit er nog een pin in haar been, die er ooit uit moet. "Als ik er geen hinder van ondervind, wil ik die operatie uitstellen tot na Athene. Het betekent toch een week of zes uit de roulatie. Dat wil ik de komende tijd vermijden."

Van Grunsven was niet de enige die op park Brakkenstein haar rentree maakte. Ook de nummer twee en drie, Ellen Bontje en Arjen Teeuwissen, deden dat. Beiden in tegenstelling tot Van Grunsven als gevolg van een blessure van hun paard. Teeuwissen was door een keeloperatie van Goliath sinds november niet meer in de ring verschenen. Zijn (voorlopige) derde plaats kwam dan ook uit het niets vallen. "Ik ben nog nooit zo blij geweest met een resultaat."