LONDEN/HALLE - Andre Agassi heeft vrijdag de eerste positie op de wereldranglijst weer overgenomen van Lleyton Hewitt. De wisseling gebeurde op Queen's in Londen door winst van de Amerikaan op de Belg Xavier Malisse en het verlies van de Australiër tegen de Fransman Sebastien Grosjean.

Agassi oogde fitter dan ooit en stelde zijn kandidatuur voor Wimbledon. Het grasgrandslam begint 23 juni. Vrijdag won de -jarige Las Vegas Kid met 6-4 7-5 in de kwartfinale van een verwoed tegenstribbelende maar kansloze Malisse: 6-4 7-5. "Het is verbazingwekkend dat ik dit voor elkaar krijg in deze fase van mijn loopbaan", sprak Agassi na afloop. "Ik doe niets anders dan mijn beste geven. Het pakt elke keer geweldig uit."

Hewitt verloor op Queen's voor de eerste keer in vier jaar. Grosjean, de Franse nummer één, zegevierde met 6-3 6-4. De onttroonde Australiër joeg nog niet eerder vertoonde vierde toernooizege op rij na. "Ik wist dat het nooit eerder vertoond was", zei Hewitt, "maar het ging niet alleen om de winst in deze partij. Ik zou er nog een paar hebben moeten winnen. Het is jammer, maar ach, drie op een rij is toch ook mooi?"

In Halle stuntte de Zwitser Roger Federer. De favoriet voor zijn eerste triomf op gras liep in beide sets tegen de Marokkaan El Aynaoui een achterstand van 0-3 op. Beide keren boog hij om naar setwinst: 7-5 7-6. Achteraf gaf Federer een verklaring. "Met opzet heb ik de partijen hier vanaf de baseline gespeeld. Als ik straks op Wimbledon tegen een gravelaar of baseliner kom te staan, weet ik dat ik het spel heb om ze te verslaan, als ik het nodig heb."