AMSTERDAM - Het afgelopen jaar hebben zeker 23 gemeenten in totaal 216 miljoen euro verstrekt aan hun plaatselijke voetbalclub. Dat blijkt uit een inventarisatie van het blad Binnenlands Bestuur vrijdag over de periode juni 2002 tot medio juni 2003.

De geldelijke steun verliep via bepaalde constructies. Zo werden gunstige leningen verstrekt en geld gestoken in stadions. Directe steun is volgens Europese regels niet toegestaan.

Het overzicht laat zien dat fors meer gemeentelijk geld naar de voetbalclubs is gestroomd dan in de afgelopen jaren. Uit een recent rapport van het onderzoeksbureau KPMG bleek dat in de laatste tien jaar gemeenten ruim 300 miljoen euro in de voetbalsector stopten. Dat rapport was opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat meer inzicht wilde in de gang van zaken.

Den Haag is van alle gemeenten koploper met een steun van 34,5 miljoen euro, die wordt gestoken in de bouw van een nieuw stadion en infrastructuur. Daarna volgen Arnhem, dat 29,4 miljoen euro uitgaf ten behoeve van Vitesse, en Utrecht dat FC Utrecht van een gemeentelijke lening voorzag.

In totaal kwamen negentien gemeenten met hun steun boven de 1 miljoen euro uit. Rotterdam kwam zowel Sparta met 6 miljoen euro tegemoet als Excelsior met 1 miljoen. Den Bosch, Helmond, Veendam en Oss kwamen met enkele honderduizenden euro's over de brug. Van de gemeente Haarlem is niet bekend hoeveel wordt bijgedragen aan een nieuw stadion HFC Haarlem.

Miljoenen

PSV in Eindhoven is de enige club in Nederland die niet aanklopt bij het gemeentebestuur. Andere grote clubs zoals Feyenoord en Ajax zijn het afgelopen jaar evenmin op het stadhuis langsgeweest maar kregen in het verleden reeds tientallen miljoenen steun.

CNV

Nog niet helemaal helder is wat de Europese Commissie wel en niet toelaat wat betreft steun aan sportclubs. Het CDA in de Tweede Kamer vindt ook daarom al dat gemeenten terughoudend moeten zijn. De vakcentrale CNV leverde onlangs ook nog ferme kritiek op deze voetbalgemeenten.