BRUSSEL - Tom Boonen heeft zich woensdag verontschuldigd voor zijn gedrag en om begrip van zijn supporters gevraagd. Hij deed dat op een persconferentie in de Belgische plaats Wielsbeke naar aanleiding van beschuldigingen dat hij cocaïne zou hebben gebruikt.

De Belgische topwielrenner zei dat hij beseft dat de berichtgeving zijn familie, fans en ploeggenoten pijn heeft gedaan. "Maar ik ben ook niet perfect", zei hij. Hij leek daarmee impliciet het cocaïnegebruik toe te geven.

Inhoudelijk wilde hij niet reageren op het feit dat justitie in België hem verdenkt van cocaïnegebruik. Hij heeft nog geen officiële stukken ontvangen.

Quick-Step

Zijn ploegleider Patrick Lefevere zei dat de sponsor (Quick-Step) van de ploeg de komende drie jaar wil doorgaan en dat ook Boonen bij de ploeg kan blijven.

Of de topsprinter volgende maand zal deelnemen aan de Ronde van Frankrijk, is nog onduidelijk. "Het lijkt me niet verstandig om daar nu op te reageren", sprak Lefevere. "De Tour begint pas op 5 juli."

Tour

De Tourorganisatie heeft de laatste jaren geregeld wielrenners die de sport in diskrediet hebben gebracht, geweigerd. De Fransen hebben in de zaak-Boonen nog geen standpunt ingenomen. Inmiddels hebben Lefevere en Tourdirecteur Christian Prudhomme telefonisch contact gehad.

"Ik heb binnenkort opnieuw een gesprek met hem", vertelde Lefevere. Boonen wordt door kenners getipt als favoriet voor het veroveren van de groene trui (puntenklassement) en enkele ritzeges in de massasprints tijdens de Ronde van Frankrijk.

Een woordvoerder van de UCI bevestigde woensdag dat de vondst van sporen van cocaïne bij een out-of-competition controle niet tot een schorsing leidt. Toch heeft de organisatie van de Ronde van Zwitserland inmiddels laten weten dat de Belg niet welkom is.

ZIE OOK:

Alles over Tom Boonen op NUsport