BRUSSEL - Tom Boonen en zijn ploegleider Patrick Lefevere geven woensdag tekst en uitleg over de cocaïne-affaire die de wielrenner in een lastig parket heeft gebracht.

Bij Boonen zijn bij een out-of-competion-controle door het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap sporen van het genotsmiddel gevonden. De voormalig wereldkampioen riskeert geen schorsing, wel celstraf en een forse boete.

Het Openbaar Ministerie van Turnhout bevestigde dinsdagochtend mediaberichten dat op 26 mei bij Boonen tijdens een controle sporen van cocaïne zijn aangetroffen. Na de positieve test is een onderzoeksrechter belast met het verdere onderzoek.

Maandagmiddag zijn een aantal huiszoekingen verricht, volgens Belgische media in het huis van de ouders van Boonen en ook in de woning van zijn vriendin Lore. Daarbij werden geen verdachte spullen of producten aangetroffen.

De Belgische politie heeft Boonen niet gearresteerd. Hij is wel verhoord. Over de inhoud van zijn verklaringen doet justitie in het belang van het onderzoek geen mededelingen.

Cocaïne

Boonen werd eerder in verband gebracht met cocaïne door zijn vriend en ex-veldrijder Tom Vannoppen. De laatste testte in december vorig jaar zelf positief op cocaïne en zou tijdens zijn verhoor Boonen een dealer hebben genoemd. Dat ontkende hij later.

De Belgische politie deed toen ook al een huiszoeking bij de familie van Boonen.

Boonen riskeert een celstraf wegens het bezit van cocaïne. Als justitie in België het bewijs tegen de wielrenner rond krijgt, kan hij worden veroordeeld tot een celstraf van drie maanden tot maximaal vijf jaar.

Op het bezit van cocaïne staat in de Belgische wet bovendien een boete van 1000 tot 100.000 euro.

Schorsing

Voor een schorsing hoeft de Vlaming niet te vrezen. Cocaïne staat op de internationale dopinglijst bij de stoffen die alleen tot een schorsing kunnen leiden als de test direct voor of na een wedstrijd heeft plaatsgevonden.

De gelouterde coureur van Quick-Step kwam de afgelopen maanden al twee keer eerder negatief in het nieuws. In beide gevallen hield de Belgische politie hem aan in zijn bolide wegens te hard rijden. Hij raakte daardoor twee keer zijn rijbewijs kwijt.

Prestaties

Boonen won in het voorjaar voor de tweede keer de klassieker Parijs-Roubaix. Daarna nam hij ruim een maand rust. In 2005 veroverde hij de wereldtitel op de weg.

Boonen schreef in totaal zes etappes in de Ronde van Frankrijk op zijn naam. De organisatoren van de Ronde van Zwitserland lieten dinsdag weten dat Boonen is uitgesloten van deelname naar aanleiding van de positieve test.