ROTTERDAM - Bondscoach Peter Blangé heeft zijn contract bij de Nederlandse volleybalbond (NeVoBo) verlengd tot en met augustus 2012. De overeenkomst werd dinsdag op het stadhuis in Rotterdam getekend.

Oud-international Blangé begon in mei 2006 bij het mannenteam, maar kende tot nu toe weinig grote successen. Op het afgelopen EK in Rusland werd Nederland zevende en de mannen wisten zich niet te kwalificeren voor het WK.

Ook op de Olympische Spelen in Peking ontbreekt Oranje, in 1996 nog olympisch kampioen, voor het eerst na vijf edities op rij.

Verjonging

De 43-jarige Blangé heeft de afgelopen maanden een flinke verjonging doorgevoerd en samen met de bond het vizier gericht op de Olympische Spelen in Londen in 2012. Het eerste succes, plaatsing voor het Europees kampioenschap in 2009 in Turkije, werd vorige maand behaald.

Nu is het zaak dat de mannen gaan stijgen op de wereldranglijst om kans te maken op de Spelen in 2012. Nederland staat 29e, maar moet binnen een paar jaar in de top tien komen, aldus technisch directeur Joop Alberda.

Dat kan via een goede prestatie op een EK of WK, maar de makkelijkste manier om punten te behalen is de World League, de internationale landencompetitie.

Uitzendgaranties

Alberda zei dinsdag de benodigde financiën en de uitzendgaranties voor tv zo goed als rond te hebben. Het is nu wachten op een Europees land dat zich uit de World League terugtrekt, zodat Nederland die plaats kan innemen. Alberda hoopt en verwacht dat dit binnenkort Europees kampioen Spanje zal zijn.

Een andere mogelijkheid om zeker te zijn van een plek op een olympisch kwalificatietoernooi (OKT) is er zelf een organiseren. Het gastland doet automatisch mee op zo'n toernooi ongeacht de plaats op de wereldranglijst.

De NeVoBo en zijn nieuwe sponsor, de gemeente Rotterdam, gaan dan ook hard aan de slag om het OKT 3 dat begin 2012 plaatsvindt naar Rotterdam te halen.