ARNHEM - Met het Gelredome als thuishaven kan Vitesse ook volgend seizoen deelnemen aan de voetbalcompetitie in de eredivisie. De gemeenteraad van Arnhem besloot donderdagavond het saneringsplan van het college van B en W te steunen. Dat was ook verwacht, zij het minder ruim dan de uiteindelijke 24 stemmen voor en 15 tegen.

De reddingsactie, ontworpen door wethouder Gast van Financiën, heeft grote gevolgen voor de verlieslijdende partijen Gelredome en Vitesse. Voor de steun van 29,4 miljoen euro (24 voor aankoop Gelredome en grond, rest als lening aan de club) zijn de betrokkenen voortaan tot elkaar veroordeeld.

Vitesse en het Gelredome dienen te worden samengevoegd tot een holding ("met één belang", zei wethouder Gast), met daaronder twee werkmaatschappijen. De leiding van zowel stadion als club moet terugtreden. Voorafgaande aan het debat zei Vitesse voorzitter Jos Vaessen nogmaals dat de bereidheid daartoe altijd aanwezig is geweest.

Overgangsfase

Dat alles echter gaat niet van vandaag op morgen. Gast: "We zetten niet meteen alle kennis en kunde overboord. Er komt een overgangsfase. Desondanks horen bij een nieuwe organisatie andere gezichten. Het bestuur van Vitesse heeft daarom ook de creativiteit opgebracht zich demissionair te verklaren."

Ongetwijfeld krijgt Vitesse, recentelijk ontsnapt aan degradatie, binnenkort alsnog een licentie van de KNVB. Hoe de toekomst verder wordt ingevuld, is nog onduidelijk. Inmiddels heeft de gemeente met Henk Ramautar een nieuwe voorzitter naar voren geschoven. Mede aan hem is het de personen voor de uiteenlopende besturen verder in te vullen.

Met allemaal aan tafel

Gast gaf ook aan op korte termijn verder te praten met marktpartijen. "TCN (vastgoedbeheerder) heeft aangeboden een deel van de risico's op zich te nemen, indien het een rol in de exploitatie kan spelen. Klinkt interessant. Inmiddels hebben zich nog zes andere partijen aangeboden", onthulde Gast. "Met allemaal gaan wij om de tafel zitten." Het college kreeg van de raad bovendien de opdracht mee te werken aan een "ruimtelijke visie" op het betreffende gebied.

Arnhem legde in het stadhuis bij het beslissende debat vooral de nadruk aan het maatschappelijk belang (24.000 toeschouwers per twee weken; ruim honderd daarvan luidruchtig aanwezig in het raadhuis) van de club en de regionale en economische uitstraling van het Gelredome. Twijfels waren er vooral over de kansen van de club de komende jaren aan rente en aflossing te voldoen. "Wij verwachten niet dat de club veel terugbetaalt van de lening en verwachten wel dat Vitesse over een paar jaar weer op de stoep staat", dacht Van Loon van Groen Links.

Het waren de bekende standpunten, die ook in april al naar voren kwamen. Destijds werd het debat op voorstel van het CDA uitgesteld, omdat nog niet bekend was of Vitesse aan degradatie zou ontsnappen. Op de achtergrond speelde wellicht mee dat toen twee raadsleden ontbraken, die tot het kamp van de ja-stemmers behoorden. Die avond had voor de club desastreus kunnen eindigen.