BRUSSEL - De Belgische topwielrenner Tom Boonen is betrapt op het gebruik van cocaïne. Dat heeft het parket in Turnhout dinsdagochtend bevestigd, nadat de Belgische krant Het Laatste Nieuws en de Vlaamse omroep VRT het nieuws in de vroege ochtend hadden gemeld.

In een persverklaring laat het OM in Turnhout weten dat op 26 mei bij Boonen tijdens een controle buiten wedstrijdverband sporen van cocaïne zijn aangetroffen. De dopingtest vond plaats onder verantwoordelijkheid van de afdeling medisch verantwoord sporten van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Huiszoekingen

Na de positieve test is een onderzoeksrechter belast met het verdere onderzoek. Maandagmiddag zijn een aantal huiszoekingen verricht, volgens de twee Belgische media in het huis van de ouders van Boonen en ook in de woning van zijn vriendin Lore. Daarbij werden geen verdachte spullen of producten aangetroffen.

De Belgische politie heeft Boonen niet gearresteerd. Hij is wel verhoord. Over de inhoud van zijn verklaringen doet justitie in het belang van het onderzoek geen mededelingen.

Verhoor

Boonen werd eerder in verband gebracht met cocaïne door zijn vriend en ex-veldrijder Tom Vannoppen. De laatste testte in december vorig jaar zelf positief op cocaïne en zou tijdens zijn verhoor Boonen een dealer hebben genoemd. Dat ontkende hij later. De Belgische politie deed toen ook al een huiszoeking bij de familie van Boonen.

Geen schorsing

Hoewel de gevolgen van zijn positieve dopingtest vervelend kunnen zijn, hoeft Boonen niet te vrezen voor een schorsing. Cocaïne staat op de internationale dopinglijst bij de stoffen die alleen tot een schorsing kunnen leiden als de test direct voor of na een wedstrijd heeft plaatsgevonden.

In het geval van Boonen ging het om een controle buiten de wedstrijden om. "Wat Boonen mogelijk wel boven het hoofd hangt, is vervolging voor het overtreden van de drugswetgeving in België", zegt algemeen directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit.

"In België is het zo geregeld dat de Vlaamse overheid verantwoordelijk is voor het antidopingbeleid, dat wettelijk verankerd is."

Werking

Cocaïne heeft een kortstondige werking, maar de drug zou volgens Ram een wielrenner in een wedstrijd kunnen helpen. "Het middel heeft een stimulerende werking, het kan je over een drempel helpen. Cocaïne verdrijft vermoeidheid."

Cocaïne staat volgens Ram op een "vrij omvangrijke" lijst met middelen die niet lang traceerbaar zijn of kort werken. "Daarom leiden ze alleen tot een schorsing bij een controle die aan een wedstrijd gekoppeld is."

Rijbewijs

De gelouterde coureur van Quick-Step kwam de afgelopen maanden al twee keer eerder negatief in het nieuws. In beide gevallen hield de Belgische politie hem aan in zijn bolide wegens te hard rijden. Hij raakte daardoor twee keer zijn rijbewijs kwijt.

Boonen won in het voorjaar voor de tweede keer de klassieker Parijs-Roubaix. Daarna nam hij ruim een maand rust. In 2005 veroverde hij de wereldtitel op de weg. Boonen schreef zes etappes in de Ronde van Frankrijk op zijn naam.