WENEN - Scheidsrechter Pieter Vink heeft zich met zijn snelle strafschop voor Kroatië in het duel met Oostenrijk niet populair gemaakt in het EK-gastland. Spelers, coaches en journalisten trokken de beslissing van de 41-jarige Nederlander sterk in twijfel.

Daarmee toonden zij zich slechte verliezers (0-1). Want op de beoordeling van Vink viel niets af te dingen. Hij floot in Wenen ook over de hele wedstrijd gezien een uitstekende partij.

"Als een arbiter al na drie minuten een strafschop wil geven, dan moet het een glaszuivere zijn. Ik hoop voor hem dat hij geen fout heeft gemaakt'', merkte de Oostenrijkse bondscoach Josef Hickersberger cynisch op.

"Als hij deze strafschop had gegeven tegen grote landen als Duitsland of Italië, had hij geen internationale wedstrijd meer gekregen'', beweerde de Oostenrijkse middenvelder Joachim Standfest. "Geen enkel ander land zou deze strafschop hebben gekregen.''

De boulevardkrant Österreich gaf Vink de schuld van het feit dat de Oostenrijkse EK-droom al na 180 seconden uiteen was gespat. "Een doodsteek na drie minuten'', kopte het tabloid.