RIJSWIJK - Schaatser Rintje Ritsma doet definitief niet mee aan de Europese titelstrijd allround. De Fries, die maandag werd afgemeld door trainer Geert Kuiper, legt zich de komende tijd volledig toe op de 1500 meter.

Op die discipline plaatste hij zich in het weekeinde in Heerenveen voor de Olympische Spelen. Rutger Elsinga, eerste reserve, vervangt Ritsma in Erfurt. Het EK wordt in het eerste weekeinde van januari gehouden.

Ritsma liet zaterdag na zijn derde plaats op de 1500 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen weten weinig heil te zien in het EK allround. De TVM'er verklaarde de komende tijd te willen gebruiken voor pure snelheidstraining.

Geert Kuiper hield zondag nog een slag om de arm. Via het EK zou Ritsma zich rechtstreeks kunnen plaatsen voor de wereldkampioenschappen allround. Dat toernooi wordt drie weken na de Olympische Spelen in Heerenveen gehouden. "We hebben zondag en maandag alle opties bekeken. Rintje gaat zich echter helemaal toeleggen op de 1500 meter", verklaart Kuiper de keuze van de schaatsvedette. "Het is de bedoeling dat Ritsma in het eerste weekeinde van januari wel het NK sprint afwerkt."

Ritsma kan zich eventueel nog via een andere route voor het WK allround in Heerenveen kwalificeren. Dat zou via het Nederlands kampioenschap allround kunnen. Dat evenement staat voor 2 en 3 maart in Alkmaar op het programma.

/DOSSIERSchaatsen