BERN - Van een verstoorde relatie tussen Johan Cruijff en bondscoach Marco van Basten is geen sprake. Dat benadrukt de legendarische nummer 14 maandag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

"Ik wil voor eens en altijd een groot indianenverhaal uit de wereld helpen", stelt Cruijff, al vele jaren een voetbalvriend en mentor van Van Basten.

De twee grootheden van het Nederlandse voetbal kwamen eerder dit jaar op geruchtmakende wijze bij Ajax in botsing. Cruijff gaf zijn opdracht als technisch hervormer terug, nadat Van Basten als de toekomstige voetbalbaas in de ArenA hard op de rem had getrapt.

Jeugdopleiding

Volgens de huidige bondscoach wilde Cruijff de jeugdopleiding van Ajax te snel en te rigoureus veranderen. Na hun aanvaring begin maart hadden de twee prominenten geen contact meer, hetgeen tot aanhoudende discussie in vooral de Nederlandse media leidde.

Volgens Cruijff is drukte bij hem en Van Basten de belangrijkste reden voor het gebrek aan onderlinge communicatie. "Bovendien ben ik als één van de weinige Nederlanders niet in het bezit van een mobiele telefoon. Het weinige contact is dus toeval en heeft niets met een verstoorde relatie te maken."

Onzin

Cruijff: "Het is totale onzin dat mijn verhouding met Marco van Basten onder druk staat. Ik ben iemand voor wie kwaliteit en resultaat samengaan."

"Daarom wilde ik om zowel praktische als sociale redenen voor 1 april knopen doorhakken. Marco vond dat allemaal dus te snel en ging daarin niet mee. Toen ik hem niet kon overtuigen, ben ik afgehaakt."

Cruijff geeft toe dat hij daarover teleurgesteld was. "Maar het zou van geestelijke armoede getuigen als dat meteen een streep door onze vriendschap zou halen."

Oranje

Over Oranje betoogt Cruijff: "In principe hebben we een goed elftal, alleen is de manier van spelen niet helemaal mijn manier. Ik verdedig al dertig jaar een bepaalde tactiek. Dan kan je niet van het ene op het andere moment alles omdraaien omdat de coach toevallig een vriend van je is."