AMSTERDAM - Voor de derde keer op rij is Roger Federer er niet in geslaagd Rafael Nadal af te troeven in de finale van Roland Garros. Op het Franse gravel was de Spanjaard, zoals gewoonlijk, heer en meester. Hij won de Grand Slam voor de vierde keer op rij: 6-1, 6-3 en 6-0.

De eerste set kende een mooie opening. Hoewel Federer zijn opslag meteen inleverde, leek het er in de tweede game op dat het een spannende finale zou worden. De Zwitser dwong zelfs twee break-points af, maar wist deze niet te benutten.

Gebroken

In een mum van tijd liep de onbetwiste koning van het gravel daarna uit naar 6-1. Veelzeggend was de reactie van Federer. De nummer 1 van de wereld liet vaak het hoofd zakken als Nadal weer eens op een fenomenale wijze een punt binnensloeg.

De Zwitser leek vanaf de tweede keer dat hij gebroken werd door de Spanjaard al niet meer te geloven in de eindoverwinning. Dit kwam met name door het sterke spel van Nadal, die werkelijk waar alle ballen leek te halen.

Wakker

Het spel vertoonde grote gelijkenissen met de demonstratie die Nadal gaf in de halve finale tegen Djokovic. Federer begon zijn slagen steeds meer te forceren, waardoor het aantal onnodige fouten snel opliep. Zelfs op zijn eigen opslag lukte het de nummer één van de wereld niet de nodige punten te maken. Net als in de eerste set stond de Spanjaard snel op 2-0.

Na negen gespeelde games leek de Zwitser echter wakker te worden. In de derde game brak hij Nadal terug en deed dat zelfs in de stijl van de Spanjaard. Met veel spreiding en een groot loopvermogen liet hij Nadal kansloos in zijn eigen opslagbeurt.

Net

In een zinderende game trok Federer de stand vervolgens gelijk en was de finale echt begonnen. De Zwitser begon het net nadrukkelijker op te zoeken en kwam er steeds vaker succesvol vandaan. Na breakkansen over en weer slaagde Nadal er in de spannende achtste game in om de service van Federer te pakken. Op zijn eigen opslag trok hij de tweede set naar zich toe.

Record

Met de nederlaag in de tweede set was het verzet van Federer definitief gebroken. Nadal liep snel uit naar 3-0, een voorsprong die de Spanjaard niet meer uit handen zou geven. Op 5-0 serveerde de Spanjaard binnen twee uur tijd de partij uit.

Nadal zette met zijn overwinning een record neer. Hij is de eerste speler sinds Björn Börg (zes overwinningen) die het toernooi vier keer op rij wist te winnen. Sinds zijn debuut op het Franse gravel in 2005 verloor de Spaanse gravelkoning niet één partij.

ZIE OOK:

Alles over Roland Garros op NUsport

Finale Roland Garros