PARIJS - De Servische tennisster Ana Ivanovic heeft zaterdag de vrouwenfinale op Roland Garros gewonnen. Ivanovic was in twee sets te sterk voor de Russische Dinara Safina: 6-4 6-3.

Het betekende voor Ivanovic haar eerste winst op een grandslamtoernooi, eerder was ze twee keer verliezend finaliste.

Ze neemt maandag de eerste plaats op de wereldranglijst over van de Russische Maria Sjarapova.

Verrassing

Safina was de verrassing in de finale, al had de nummer dertien van de plaatsingslijst mede dankzij winst in Berlijn kort voor het toernooi in Parijs een indrukwekkende zegereeks op gravel opgebouwd.

Ze was bovendien de laatste speelstser die Justine Henin versloeg. De Belgische nam kort na haar nederlaag in Berlijn afscheid als regerend nummer één van de wereld.

Leermoment

Ivanovic was vorig jaar op Roland Garros nog verliezend finaliste tegen Henin. Het was een kansloze onderneming geweest. "Een leermoment", gaf ze zaterdag na haar winst toe.

"Ook nu waren er zenuwen, bij ons allebei, maar ik moet Dinara complimenteren met haar optreden hier in Parijs." Safina kon alleen maar erkennen dat de beste gewonnen had.

Droomstart

Ivanovic kende een droomstart en leidde na twee breaks met 4-1. Plots kreeg het zusje van Marat Safin de geest en stond het 4-4. Na een derde verloren opslag was het toch gebeurd voor de 22-jarige Russische.

Ivanovic, twee jaar jonger en de nummer twee van de plaatsingslijst, brak in het tweede bedrijf in de derde game en sloot de set af met opnieuw een break.

Uit handen van Henin ontving ze niet veel later de bijbehorende trofee.

ZIE OOK:

Alles over Roland Garros