BASEL - Het is zaterdagmiddag klokslag 18.00 uur eindelijk zover. De bal wordt dan officieel aan het rollen gebracht bij het EK in Oostenrijk en Zwitserland.

De openingswedstrijd vindt plaats in Basel. Zwitserland neemt het op tegen Tsjechië in groep A. Veel winstkansen dichten de kenners het gastland niet toe.

Overwinning

Zwitserland heeft bij het eindtoernooi om de Europese titel nog nooit een overwinning behaald. Zowel in 1996 (Engeland) als in 2004 (Portugal) kwam het er niet van.

Voor het EK in eigen land zijn de verwachtingen redelijk hoog gespannen.

Kuhn

Bondscoach Jakob 'Köbi' Kuhn begint bij Zwitserland aan zijn laatste toernooi. Hij maakt na het EK plaats voor de Duitser Ottmar Hitzfeld (Bayern München).

Bij Tsjechië neemt bondscoach Karel Brückner (68) na het EK eveneens afscheid. De voetbalveteraan moet het in groep A doen zonder ervaren spelers als Pavel Nedved, Tomas Rosicky en Karel Poborsky.

Portugal

Portugal bewaart slechte herinneringen aan de openingswedstrijd bij het EK voetbal vier jaar geleden in eigen land.

De ploeg van bondscoach 'Big' Phil Scolari ging met 1-2 pijnlijk onderuit tegen Griekenland, dat later in de finale nog eens won van de thuisploeg (0-1, doelpunt Angelos Charisteas).

Turkije

Bij het EK in Oostenrijk en Zwitserland opent Portugal het toernooi met de wedstrijd tegen Turkije. Het duel begint zaterdag in Genève om 20.45 uur.

De Portugezen wachten nog steeds op hun eerste grote titel in het internationale voetbal.

Ronaldo

Uiteraard zal veel afhangen van de vorm en fitheid bij sterspeler Cristiano Ronaldo. De aanvaller van Manchester United kan met zijn fabelachtige dribbels en zijn ziedende schot op de beslissende momenten het verschil maken.

ZIE OOK:

De NU.nl EK-special