PARIJS - Rafael Nadal heeft bij de mannen als eerste de finale bereikt op Roland Garros. De Spaanse titelverdediger won vrijdag op het Parijse gravel in de halve eindstrijd van Novak Djokovic.

De Servische tennisser, winnaar van het Australian Open, kwam alleen in de derde set in de buurt van een verrassing. Hij verloor die in de tiebreak: 6-4 6-2 7-6 (7-3).

De finale van Roland Garros gaat bij de mannen opnieuw tussen Roger Federer en Rafael Nadal.

De Zwitserse nummer één van de wereld schakelde vrijdagavond de jonge, verrassende Fransman Gael Monfils uit in vier sets: 6-2 5-7 6-3 7-5.

Eindfase

Toen de overwinning op Djokovic en de vierde finaleplaats op rij een kwestie van een paar klappen leek, kreeg Nadal het vrijdag toch nog even benauwd op het centercourt.

De Serviër liep er lang verloren bij. Zelfs als hij dacht een geweldig punt te hebben gemaakt, kreeg zijn Spaanse opponent toch nog een racket achter de bal voor een wonderbaarlijke return.

Moedeloos

Om moedeloos van te worden. Tot 3-0 in de derde set en Nadal aan serve. Plotseling liet Djokovic zien dat Melbourne geen toevalstreffer was, maar dat hij terecht zo hoog (derde) staat op de wereldranglijst.

Hij brak de opslag, deed dat op 5-4 achter nogmaals en kreeg op 6-5 zelfs een setpoint. Nadal, nog ongeslagen op Roland Garros, werkte dat weg en maakte het briljant af in de tiebreak met zes punten op rij als start.

Moeilijk

"Hij begon ineens heel goed te spelen", vond ook Nadal. "Daarom werd het in die derde set nog moeilijk." Djokovic had daar weinig aan toe te voegen. "Ik begon slecht. Ik had geen ritme en maakte veel te veel onnodige fouten. Pas toen ik besloot alles-of-niets te gaan spelen, hadden mijn slagen succes."

"Maar het resultaat was niet zoals in Hamburg. Nadal liet eens te meer zien hoe sterk hij mentaal is en hoe goed hij kan verdedigen. Daarin is-ie de beste ter wereld. Elk punt is voor hem een matchpoint."

ZIE OOK:

Alles over Roland Garros