LAUSANNE - Stoïcijns verscheen Marco van Basten vrijdag bij de eerste grote persconferentie op Zwitserse bodem van het Nederlands elftal in het Olympisch museum van Lausanne. De bondscoach beantwoordde keurig alle vragen, maar vertelde eigenlijk niets.

Hij stond ook nauwelijks stil bij wilde geruchten die in verscheidene Nederlandse media waren opgedoken. "Ook ik ben ervaren geworden", lachte hij.

Van Persie

Over de basisformatie van het Nederlands elftal voor de eerste wedstrijd op het EK van komende maandag tegen Italië wilde Van Basten eigenlijk alleen kwijt dat het onwaarschijnlijk is dat Robin van Persie start.

"We zijn heel tevreden over de vorderingen die hij maakt", verklaarde de bondscoach over de aanvaller die sinds woensdag aan de groepstraining deelneemt. "Maar hij moet nog wel een paar stappen maken. Dat heeft ook met zijn conditie te maken."

Inzichten

Van Basten vertelde verder dat hij tijdens drie weken van trainen tot andere inzichten is gekomen. "Sommige jongens hebben mij positief verrast, andere spelers wat minder", sprak de bondscoach.

Hij wilde niet bevestigen dat vooral Nigel de Jong en Mario Melchiot zich in Katwijk, Hoenderloo en Lausanne hebben onderscheiden.

ZIE OOK:

De NU.nl EK-special