INNSBRUCK/OLOMOUC - Tsjechië is in groep 3 van de kwalificatie voor de eindronde van het Europees kampioenschap voetbal weer naast Nederland gekomen. De Tsjechen wonnen woensdagavond simpel met 5-0 van Moldavië. Oostenrijk bleef in de race voor de tweede plaats door Wit-Rusland eveneens met 5-0 te verslaan.

Tsjechië en Nederland hebben na vijf speelronden elk dertien punten. Oostenrijk volgt met een wedstrijd meer gespeeld op vier punten en moet wel heel veel geluk hebben om de twee toplanden nog te achterhalen. Tsjechië leidt de groep met een doelsaldo van 14-1. Nederland heeft een doelsaldo van 11-2.

Moldavië

Tsjechië begon in Olomouc op volle sterkte tegen de Moldaviërs, die in het weekeinde de eerste zege behaalden door Oostenrijk verrassend te verslaan. De thuisploeg speelde in de woonplaats van bondscoach Karel Bruckner een moeizame eerste helft. Die werd afgesloten met een minimale voorsprong, die kort voor de pauze tot stand kwam. Smicer scoorde toen. Tsjechië had het zich een stuk eenvoudiger kunnen maken als Jankulovski in de 36e minuut geen strafschop had gemist.

Tweede strafschop

Bij de tweede strafschop, die in de tweede helft, meldde de boomlange spits Koller zich dan maar. De aanvaller van Borussia Dortmund, die tijdig was hersteld van een kleine ingreep aan een been, schoot zijn ploeg in de 72e minuut naar 2-0 en de koppositie in de groep.

Zes minuten later moest Moldavië met tien man verder na een rode kaart voor Priganiuc. Voor de Tsjechen het sein het tempo nog even op te voeren. Ineens lukte het aanvallend wel. Stajner en Lokvenc (met twee treffers) brachten in de laatste tien minuten de score op -0. Bondscoach Bruckner bleef hierdoor voor de vijftiende keer ongeslagen.

Afstand

Oostenrijk herstelde zich van de blamage in Moldavië, waar de ploeg van Hans Krankl zaterdag met 1-0 verloor. Voor eigen publiek werd het 5-0 tegen Wit-Rusland. Daarmee bleef de tweede plaats in het vizier, hoewel de afstand op de toplanden wel groot is.

Zonder de geschorste Markus Schopp ondervond Oostenrijk weinig last van de ploeg die zaterdag het Nederlands elftal ruim een helft in de tang had. Voor de rust bracht Aufhauser Oostenrijk op 1-0. In de tweede helft ging het hard met de doelpunten. Achtereenvolgens invaller Haas, Kirchler, Wallner en Cerny brachten de stand op 5-0.