MONACO - Joris Keizer heeft woensdagavond bij het zwemgala in Monaco, onderdeel van de Mare Nostrum Tour, het Nederlands record op de 50 meter vlinderslag verbeterd. De Philips-prof tikte in de eindstrijd tegen de Rus Evgeni Korotsjkin aan na 23,68 seconden. Dat was tweetiende eerder dan zijn ploeggenoot Pieter van den Hoogenband vier jaar geleden bij de EK in Istanbul.

Inge de Bruijn heerste ook op dit onderdeel. De sprintnummers zijn als een afvalrace op het programma gezet en overlappen beide dagen. De drievoudig olympisch kampioene bereikte, gehinderd door een fikse verkoudheid, onbedreigd de eindstrijd. Daarin was ze ook een klasse apart. De Bruijn finishte na 26,10. Haar Oostenrijkse tegenstandster Fabienne Nadarajah gaf meer dan een seconde toe.

200 Vrij

Van den Hoogenband had, na een bijzonder inspannende eerste dag, toch nog voldoende energie over voor 'zijn' 200 vrij. De Eindhovenaar, die er net een zwaar trainingskamp heeft opzitten met de nationale ploeg, werd onbedreigd eerste in 1.47,22. De Deen Jacob Carstensen, die nog de snelste was in de series, gaf ruim 2,5 seconden toe.

Op de 50 vrij werd VDH voortijdig uitgeschakeld. De 'oude' Rus Aleksander Popov was nog tot een nieuw kunstje in staat. Hij zegevierde met 22,11 in de finale. Daarin was de Fransman Julien Sicot geen partij.

Brons

Joris Keizer veroverde ook nog de brons op de 100 vlinder. Zijn eindtijd van 53,42 was gezien de situatie al zeer behoorlijk, te meer daar hij op de halve afstand nog een paar keer het water in moest voordat de eerste prijs binnen was.

Chantal Groot

Chantal Groot werd derde op de 100 vrij. De individuele WK-limiet (55,70) blijft echter een obsessie. Ze tikte in het stadion Louis II aan na 55,78. Inge de Bruijn zwom, met het oog op de 50 vlinder, alleen in de series van de 100 vrij. Haar 55,97 leverde geen persoonlijk startbewijs voor de WK op, maar wel de vierde plaats in de hiërarchie van dit seizoen.

Estafette

Die is van belang voor de invulling van de estafette in Barcelona. Marleen Veldhuis, die in de finale van de 50 vrij net te kort kwam tegen de Finse Hanna Maria Seppala (25,72 om 25,77), Groot en Manon van Rooijen waren tot dusver iets sneller dan de wereldrecordhoudster, die tijdens het NK in Amsterdam ook afzag van deze afstand wegens ziekte.

Veldhuis en Inge Dekker, die dinsdag in Monaco voor het eerst onder de minuut bleef op de 100 vlinder (WK-limiet), haalde de eindstrijd op de 100 vrij eveneens, maar speelden geen rol van betekenis. Gezien het intensieve programma van de afgelopen weken viel dat ook niet te verwachten. De Wit-Russische Alena Poptsjanka was wel redelijk uitgerust. Ze won in 54,83, net voor Seppala.