LAUSANNE - Zo populair als de Portugese nationale voetbalploeg is het Nederlands elftal in Zwitserland nog niet. Toch trokken donderdagavond ruim vierduizend supporters naar Stade Olympique in Lausanne om de training van bondscoach Marco van Basten en zijn spelers te bekijken.

De aanwezige voetballiefhebbers waren veelal in het oranje gestoken. Ze juichten hartstochtelijk voor ieder doelpunt en begeleidden de Nederlandse ploeg na ruim een uur trainen met een ovationeel applaus naar de kleedkamer.

Veel wijzer over de basisopstelling van Oranje voor het eerste EK-duel van komende maandag met Italië werden de supporters niet. Van Basten liet zijn spelers vooral afwerken op doel. De bondscoach benutte de ochtendtraining wel voor een partijspel. Deze sessie was niet toegankelijk voor supporters en journalisten.

Basisploeg

Van Basten denkt nog steeds na over de basisploeg waarmee hij Italië het beste kan bestrijden. De bondscoach beschikt over een fitte Robin van Persie, maar de van een dijbeenblessure herstelde aanvaller heeft sinds 28 april geen wedstrijd meer gevoetbald.

Van Basten moet ook nog beslissen met welke twee controlerende middenvelders hij tegen Italië aantreedt. Demy de Zeeuw en Orlando Engelaar voldeden tijdens de oefenduels met Oekraïne (3-0), Denemarken (1-1) en Wales (2-0). De bondscoach weet echter ook dat Nigel de Jong en Giovanni van Bronckhorst meer ervaring hebben op de twee posities vlak voor de verdediging. Daarbij presenteerde Mario Melchiot zich tegen Wales als een sterke rechtsback.

Robben

De speler van Wigan Athletic mocht de avondtraining overslaan. Hij is pas net hersteld van een liesblessure. Van Basten wilde Melchiot niet te zwaar belasten. Arjen Robben, in het verleden vaak geblesseerd, kreeg donderdagavond ook rust. Hij verscheen wel op het speelveld, maar oefende net als Wesley Sneijder apart.

Sneijder oefende aangepast omdat hij tijdens een partijspelletje eerdr op de dag een tik op een hamstring kreeg. De middenvelder van Real Madrid mankeert niets ernstigs en is gewoon beschikbaar voor het komende duel met Italië.

Portugal

Het in Zwitserland razend populaire Portugal trok onlangs tijdens de training maar liefst 12.000 supporters. Henk Kesler, directeur van de KNVB, constateerde in Stade Olympique tevreden dat ook Oranje nog veel populariteit geniet. Onder de vele fans bevonden zich niet alleen Nederlanders die in de buurt van Lausanne werken.

Neutraal als ze zijn, trakteerden ook veel Zwitsers de spelers van Oranje op een groot applaus. De internationals stelden dat zo op prijs dat ze het publiek na de training uitgebreid bedankten en veel supporters in de buurt van de spelersbus nog van handtekeningen voorzagen.

ZIE OOK:

De NU.nl EK special