UTRECHT - De Deense wielrenner Michael Rasmussen hield donderdag voor de rechtbank in Utrecht vol dat bij de Rabo-wielerploeg vrijwel iedereen wist waar hij zich had voorbereid op de Ronde van Frankrijk. De tegenpartij sprak die bewering tegen. Welles-nietes in de rechtszaal.

Kantonrechter J. Sap doet over vier weken uitspraak tenzij hij door middel van een tussenvonnis om meer bewijs vraagt of getuigen oproept. Michael Rasmussen werd vorig jaar tijdens de Tour ontslagen nadat was gebleken dat hij in Italië was gesignaleerd op het moment dat hij volgens officiële stukken in Mexico zou zijn geweest.

De Deen bekende later de internationale wielrenunie UCI te hebben misleid, maar houdt vol dat de ploegleiding en een aantal collega's op de hoogte waren.

Schadevergoeding

Rasmussen verscheen donderdag met zijn raadslieden André Brantjes en Frank ter Huurne voor de Utrechtse kantonrechter om zijn ontslag aan te vechten. De Deen eist een schadevergoeding van 5,5 miljoen euro wegens gederfde inkomsten. Volgens Brantjes is het ontslag op staande voet niet op tijd, onjuist en tegenstrijdig onderbouwd:

"In de ontslagbrief worden vier zaken aangevoerd: mijn cliënt heeft gelogen tegen Rabobank, zijn verblijfplaatsen aan de UCI niet correct gemeld, de dopingregels en de interne regels van de ploeg overtreden. Volgens de Hoge Raad moeten alle aangevoerde redenen worden onderbouwd. Dat kan Rabobank niet. Eigenlijk weet Rasmussen nog steeds niet waarom hij ontslagen is."

Informeren

Rabobanks advocaat Harro Knijff kon met name dat laatste niet geloven. "De reden is het onjuist informeren van de werkgever, hetgeen is erkend door Rasmussen. Die bewijslevering doet volgens ons niet meer ter zake."

De discussies gingen daarna over mailverkeer tussen de renner en ploegbaas Theo de Rooy, over sms'jes tussen ploegleider Erik Breukink en Rasmussen en over collega-renners, die al dan niet op de hoogte waren van de plaats waar de Deen zich op de Tour had voorbereid.

Feiten

Tot nieuwe inzichten leidde dat niet. De feiten pleiten de ploegleiding zeker niet vrij. Volgens Rasmussen werd er in juni bij telefonisch contact nooit gesproken over waar hij zich bevond. "Waarom ook?" vroeg de Deen zich af, "het was bekend dat ik in Italië was en later naar de Alpen en Pyreneeën zou gaan voor trainingsstages."

Toen Rasmussen tijdens de Tour de gele trui veroverde en op weg leek te zijn naar de eindzege ontstond er druk vanuit de (met name Franse) media, die lucht hadden gekregen van heibel rond niet correct ingevulde 'where-abouts' van de gele-truidrager in de aanloop naar de Tour.

Daarop werd Knijff ingevlogen om tijdens een persconferentie het woord te voeren namens de ploeg. "Nog steeds hield Rasmussen vol dat hij in Mexico was geweest op een bepaald moment in juni", herinnerde de advocaat zich.

Lijn

Rasmussen erkende dat hij op dat moment inderdaad had gezegd in Mexico te zijn geweest. "Ik zei dat wetende dat De Rooy wist dat het niet zo was. Maar we konden niet meer terug. Dat was de lijn die we gingen volgen."

Dat Rasmussen pas in november tijdens een persconferentie toegaf niet in Mexico te zijn geweest noemde de renner onderdeel van een 'legal battle'.

Volgens Brantjes was het niet relevant: "Iedereen bij Rabobank wist hoe het zat." Het was volgens Rasmussen geen issue binnen de ploeg tijdens de Tour.

Ploeg

"Het ergste zou inderdaad zijn dat de ploeg precies geweten heeft wat Rasmussen voor de Tour heeft gedaan", verzuchtte voormalig interim-directeur Henri van der Aat, nog steeds belast met de zaak, na de zitting.

"Dat zou het einde van het Rabo Wielerplan betekenen. Maar daar ga ik niet vanuit. We zullen nooit schikken, we zijn zeker van onze zaak. Als er geschikt wordt moet Rasmussen betalen." Rechter Sap biedt mogelijk op 2 juli duidelijkheid.