AMERSFOORT - De Franse tennisser Gael Monfils is volgende maand toch niet te bewonderen bij de Dutch Open in Amersfoort.

Het toernooi had zijn komst eerder deze week bekendgemaakt, maar na het succes van Monfils op Roland Garros moet hij vlak na het evenement meedoen aan het toernooi om de Masters Series op hardcourt in Montreal. De Dutch Open past niet meer in zijn schema.

"Door zijn succes bij Roland Garros keert hij terug in top vijftig en is dan verplicht de Masters Series te spelen", lichtte toernooidirecteur Hans Felius donderdag toe.

"Hij wil daarom op tijd naar Canada om zich goed voor te bereiden en keert na Wimbledon niet meer terug op gravel."

Afspraak

Felius betreurt de gang van zaken, maar heeft met Monfils wel de afspraak gemaakt dat hij volgend jaar komt. "Het is heel jammer, maar toen hij de kwartfinales won, wist ik dat dit eraan zat te komen.

Achteraf betreur ik dat we zijn komst al hebben gemeld, maar we waren er ook trots op dat hij kwam. Toen ik met hem de afspraak maakte, wilde hij juist liever wat kleinere toernooien spelen omdat hij nog niet veel gepresteerd had. Maar zijn goede optreden in Parijs verandert de zaak."

Brief

Felius kreeg de mededeling van Monfils in een brief van zijn advocaat. Volgens de toernooidirecteur roept deze actie wel weer de vraag op wat een contract met een speler waard is.

Hij wil dit ook aankaarten tijdens de eerstvolgende bijeenkomst met de spelersvakbond ATP. "Dit is toch iets waar we als toernooidirecteuren steeds tegenaan lopen."

Publiekstrekker

Met het wegvallen van Monfils verliest de Dutch Open al voor het toernooi een belangrijke publiekstrekker. Met de Spanjaard Nicolas Almagro telt het deelnemersveld een speler uit de top twintig. In verband met de Olympische Spelen moest Felius dit jaar concurreren met drie andere toernooien.

"De prijzen zijn hierdoor omhoog geschoten. De Rus Nikolai Davidenko vroeg acht keer zoveel als vorig jaar. Dat kunnen we zeker als toernooi zonder hoofdsponsor niet betalen. Umag bood Carlos Moya bijvoorbeeld ook viermaal onze prijs. We hebben echt last van die marktwerking."

Volgend jaar

Volgend jaar verwacht Felius weer een veld van formaat te presenteren. De Dutch Open verhuist dan van juli naar begin mei en wordt nog voor Roland Garros gespeeld. Ook heeft Felius in die week minder concurrentie.

"Ik ben al in gesprek met een aantal toppers. Rafael Nadal heeft een afspraak in die week, maar we zijn wel bezig met Novak Djokovic. We willen ook Amerikanen als James Blake en Andy Roddick naar Amersfoort proberen te halen. Ik hoop volgend jaar weer een hoofdsponsor te hebben, dat geeft financieel meer ruimte."

Voordelen

Volgens Felius heeft het gebrek aan grote internationale namen wel voordelen voor de Nederlandse spelers. Robin Haase, vorig jaar halvefinalist, is rechtstreeks toegelaten. Thiemo de Bakker en Martin Verkerk kregen al een wildcard en Feluis heeft nog een uitnodiging voor een Nederlander over.

"Die wijs ik later na overleg met technisch directeur Rohan Goetzke toe. Dit toernooi is in ieder geval een mooie kans voor de Nederlanders om punten voor de ranglijst te verdienen. Ik verwacht daar veel van."

Het hoofdtoernooi van de Dutch Open staat van 14 tot en met 20 juli op het programma.