WENEN - De Italiaanse scheidsrechter Roberto Rosetti is aangewezen voor de openingswedstrijd van het EK voetbal. Rosetti leidt zaterdag in Basel het duel tussen Zwitserland en Tsjechië in groep A. Het eerste duel van Oranje staat onder leiding van de Zweed Peter Fröjdfeldt.

Zwitserland - Tsjechië begint zaterdag om 18.00 uur. Rosetti wordt bijgestaan door zijn landgenoten Alessandro Griselli en Paolo Calcagno.

Oranje

Peter Fröjdfeldt is maandag de scheidsrechter bij het eerste duel van het Nederlands elftal op het EK tegen Italië in groep C. Het duel begint om 20.45 uur in Bern.

De 44-jarige Zweed krijgt assistentie van zijn landgenoten Stefan Wittberg en Henrik Andrén. Fröjdfelt deed al ervaring op met Nederlands voetbal, hij leidde al eens Champions Leaguewedstrijden van Ajax (tegen Internazionale in 2006) en PSV (Panathinaikos in 2004). In 2004 was Fröjdfeldt bovendien scheidsrechter bij de WK-kwalificatiewedstrijd Macedonië - Nederland (2-2).

Dit jaar floot hij de finale van de UEFA Cup tussen de Russische winnaar Zenit Sint Petersburg van coach Dick Advocaat en het Schotse Glasgow Rangers.

Vink

De UEFA heeft de Nederlandse scheidsrechter Pieter Vink aangewezen voor het duel tussen Oostenrijk-Kroatië in groep B. Vink leidt deze wedstrijd op zondag 8 juni.

Vink heeft met deze toewijzing naar eigen zeggen gekregen waar hij een beetje op hoopte.

"Dit is een fantastische aanstelling", aldus de 41-jarige leidsman uit Noordwijkerhout donderdag. "Ik wilde graag een topland of een van de twee gastlanden fluiten."

Ambiance

Vink verheugt zich vooral op de ambiance van zondag. "Een vol Ernst Happel Stadion in Wenen tijdens de openingswedstrijd van Oostenrijk, dat lijkt me prachtig", aldus Vink.

"Ik heb begrepen dat veel Oostenrijkers niet zo veel vertrouwen hebben in de nationale ploeg en zelfs cynisch zijn. Ik verwacht echter dat ze zondag massaal achter hun land zullen staan."

Assistenten

Vink wordt in Wenen bijgestaan door de assistenten Adriaan Inia en Hans ten Hoove. Of de Nederlanders nog meer groepswedstrijden mogen leiden, is nog niet bekend.

"Op 12 juni wijst de UEFA de scheidsrechters aan voor de volgende zes groepswedstrijden en op 15 juni voor de laatste zes. Afwachten dus", aldus Vink.

De twaalf scheidsrechters die op het toernooi actief zijn, hebben nu allemaal één duel toegewezen gekregen.

ZIE OOK:

De NU.nl EK special