AMSTERDAM - Detroit Red Wings heeft voor de elfde keer in de historie de Stanley Cup gewonnen. Nadat de ijshockeyers uit Detroit de klus in de vijfde wedstrijd voor eigen publiek niet konden klaren, werd op bezoek bij Pittsburgh Penguins met 3-2 gewonnen.

Daarmee beslisten de Red Wings de best-of-sevenserie met 4-2.

In het zesde duel kwam de zege voor Detroit nauwelijks in gevaar. De ploeg kwam in de eerste periode op voorsprong door een treffer van Brian Rafalski. In de tweede periode van twintig minuten verdubbelde Valtteri Filppula de score.

Tijdstraf

Kort voor het einde van de tweede periode kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. Terwijl Pavel Datsyuk een tijdstraf van twee minuten uitzat voor interference maakte Evgeni Malkin de aansluitingstreffer voor Pittsburgh.

In de derde en laatste periode herstelde Henrik Zetterberg de marge van twee doelpunten.

Stunt

De Penguins, die in het vijfde duel in de slotfase goed terugkwam en wonnen na drie verlengingen, probeerden die stunt in wedstrijd zes te herhalen. Verder dan een power play-goal van Marian Hossa, na een tijdstraf voor Jiri Hudler voor hooking, kwam de ploeg niet.

In de slotfase ging doelman Marc-Andre Fleury van het ijs om plaats te maken voor een zesde veldspeler, maar de gelijkmaker zat er niet meer in voor Pittsburgh.

Ranglijst

De laatste zege van Detroit in de Stanley Cup dateerde uit 2002. De Red Wings staan met elf eindzeges derde in de ranglijst van de NHL.

Montreal Canadiens leidt met 23 zeges. Toronto Maple Leafs won de Cup dertien keer.