LAUSANNE - Marco van Basten vertelde woensdag na de eerste training op Zwitserse bodem dat hij zijn basisformatie voor de eerste ontmoeting op het EK met Italië al wel voor ogen heeft.

De bondscoach van het Nederlands elftal weet echter nog niet wat hij met Robin van Persie aan moet. De aanvaller sloot in het Stade Olympique van Lausanne voor het eerst aan bij de groepstraining.

Van Persie verliet na bijna anderhalf uur oefenen met een brede glimlach het speelveld. "Eindelijk'', zei hij. "Hier heb ik vier weken lang van negen tot vijf voor gewerkt. Het was even wennen, maar het ging best goed. Nu maar hopen dat ik snel weer helemaal de oude ben.''

Van Basten

Even verderop praatte Van Basten de massaal aanwezige media uit binnen- en buitenland bij over de terugkeer van een van zijn sterspelers op het trainingsveld.

"Hij oogde nog een beetje onwennig, maar dat is logisch wanneer je even weg bent geweest. We moeten de komende dagen kijken hoe het met hem gaat. Pas dan nemen we de beslissing of Robin tegen Italië speelt.''

Geduld

Wat Van Basten ook beslist, hij kan rekenen op begrip van Van Persie. "Ik vind het heel mooi dat de bondscoach zoveel geduld met mij heeft'', zei de aanvaller.

"Ik ben hem daar heel dankbaar voor. Ik heb vier weken lang getraind met maar één doel. Ik wilde beschikbaar zijn voor het duel met Italië. De bondscoach moet nu beslissen of hij me dan al wil gebruiken.''

De aanvaller van Arsenal voetbalde zijn laatste wedstrijd op 28 april, toen Derby County in de Premier League de tegenstander was. "Ik mis wedstrijdritme'', beseft Van Persie.

"Maar wat is wedstrijdritme wanneer de komende dagen op de trainingen blijkt dat ik in vorm ben? Sommige spelers hebben na een blessure veel tijd nodig, anderen voetballen meteen de sterren van de hemel.''

Italië

Van Persie verwacht niet dat hij een hele wedstrijd tegen Italië kan voetballen. "Dat is denk ik te veel gevraagd'', verklaarde hij. "Maar misschien kan ik op een andere manier van waarde zijn. We zien wel. We hebben ook nog een paar dagen.''

Alternatieven

Een nadeel voor Van Persie is dat Van Basten over veel goede alternatieven beschikt. Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Arjen Robben steken net als Ibrahim Afellay en Dirk Kuijt in goede vorm.

Van Persie rest niets anders dan de komende dagen op de training te bewijzen dat hij ook nu al meer kan brengen dan zijn concurrenten voor de drie posities achter diepe spits Ruud van Nistelrooij.

Middenvelders

Van Basten moet voor maandagavond niet alleen over Van Persie beslissen. De bondscoach zal zich ook nog eens buigen over de vraag welke twee verdedigende middenvelders tegen Italië beginnen. Orlando Engelaar en Demy de Zeeuw voldeden tijdens de oefenduels met Oekraïne (3-0), Denemarken (1-1) en Wales (2-0).

Van Basten kan voor de twee posities voor de defensie echter ook terugvallen op spelers met meer internationale ervaring. In dat geval komen Nigel de Jong, John Heitinga en Giovanni van Bronckhorst in beeld.

De kans is levensgroot dat Van Basten donderdagochtend met zijn beoogde basisformatie oefent. Hij geeft dan niets prijs aan de buitenwacht omdat die training achter gesloten deuren plaatsvindt.