LAUSANNE - Marco van Basten moet het in de aanloop naar de eerste wedstrijd op het EK tegen Italië hoogstwaarschijnlijk zonder de hulp van zijn voornaamste adviseur Johan Cruijff stellen.

De bondscoach van het Nederlands elftal vertelde woensdag in Lausanne dat hij de voormalige nummer veertien nog steeds niet heeft gesproken.

"Misschien lopen we elkaar hier op het EK wel tegen het lijf'', zei Van Basten. "Ja, ik kan hem ook bellen. Maar misschien kom ik Johan hier wel tegen. Dat zou zo maar kunnen.''

Meningsverschil

Het laatste contact tussen Van Basten en Cruijff dateert van begin maart. Beide vrienden hadden een verschil van inzicht over de manier waarop Cruijff de jeugdopleiding van Ajax wilde veranderen.

Van Basten, de toekomstig hoofdtrainer van de Amsterdamse club, vond dat Cruijff te hard van stapel liep. Cruijff wilde vervolgens Ajax niet meer adviseren.

Tijd

Van Basten verklaarde al eerder dat hij Cruijff nog steeds als een vriend beschouwt. “Maar dit heeft denk ik even tijd nodig'', aldus de bondscoach.

“Ik heb hem vlak na zijn vertrek bij Ajax nog een keer gebeld. Wat mij betreft komt het allemaal wel weer goed. Ik heb als hoofdtrainer van Ajax een professionele beslissing moeten nemen. Maar dat wil niet zeggen dat ik nu ruzie met Johan heb. Wat mij betreft is er niets aan de hand.''