AMSTERDAM - Antonio Pettigrew doet afstand van zijn olympische gouden medaille. De Amerikaanse atleet veroverde de plak op de 4x400 meter estafette tijdens de Spelen van Sydney in 2000, maar gaf vorige maand toe doping te hebben gebruikt.

Pettigrew geeft ook alle andere prijzen en medailles terug, waaronder WK-titels op de 4x400 meter in 1997 en 1999. Tussen 1997 en 2003 gebruikte Pettigrew stelselmatig Epo en groeihormonen.

Michael Johnson

De teruggave van de medailles komt een dag nadat Pettigrews teamgenoot Michael Johnson aankondigde dat hij zijn gouden estafetteplak uit Sydney vrijwillig terug zou geven. De wereldrecordhouder op de individuele 400 meter schreef in zijn column in de Engelse krant Daily Telegraph dat hij zich 'verraden' voelt.

Ook Alvin en Calvin Harrison, de andere twee leden van het estafetteteam, gaven eerder toe doping te hebben gebruikt, zodat Johnson de enige schone atleet uit de ploeg was.

Boeken

De teruggave van de medailles betekent nog niet dat de Amerikaanse estafetteploeg niet meer als winnaar in de boeken staat. Het IOC wacht tot de internationale atletiekfederatie IAAF de resultaten van Pettigrew uit de boeken schrapt.

Pas dan kan worden gekeken of de medailles worden herverdeeld. Als dat gebeurt gaat Nigeria, dat tweede werd, met het goud aan de haal.

Jamaica zou van brons naar zilver stijgen en de Bahama's zouden brons krijgen. Dat moet wel binnen acht jaar na de race gebeuren. De Spelen van Sydney begonnen op 1 oktober 2000.