Robin van Persie is woensdagochtend even na elf uur samen met zijn ploeggenoten van het Nederlands elftal in Lausanne aan de groepstraining begonnen. Het is de eerste keer dat de aanvaller van Arsenal tijdens de voorbereiding op het EK niet apart oefent.

Van Persie komt terug van een dijbeenblessure. Hij wil maandag met Oranje in actie komen tegen Italië.

Van Basten

Marco van Basten bekijkt de komende dagen of Robin van Persie maandag met het Nederlands elftal op het EK tegen Italië kan voetballen.

De bondscoach verklaarde dat woensdagmiddag na afloop van de eerste training van Oranje op Zwitserse bodem.

"Robin heeft nu voor het eerst sinds een maand weer een groepstraining afgewerkt'', zei Van Basten aan de rand van het speelveld in het Stade Olympique van Lausanne.

"Dat was natuurlijk een beetje onwennig voor hem. We moeten nu kijken hoe het de komende dagen verder met Robin gaat. Dan nemen we een beslissing."

"Fysiek is hij in orde. Nu gaat het er om dat hij snel weer helemaal de oude wordt. Dat kan snel gaan, want Robin is er niet heel lang uit geweest.''

Training

Het Nederlands elftal traint woensdag voor het eerst op Zwitserse bodem. De sessie in Stade Olympique is alleen toegankelijk voor journalisten. Supporters mogen de training van Oranje donderdagavond bezoeken. Het Nederlands elftal traint dan om 18.00 uur.

Van Basten trainde bijna anderhalf uur in Stade Olympique. Hij liet zijn spelers verschillende positiespelletjes oefenen. De bondscoach was tevreden over de omstandigheden.

"De grasmat is erg goed. Ze hebben deze mat speciaal voor ons aangelegd. Ik ben de mensen dankbaar die dat hebben gedaan. Ik heb ze voor de training daarom allemaal een handje gegeven.''

Het Nederlands elftal oefent donderdag twee keer in Lausanne. De ochtendtraining is een besloten sessie. Journalisten en supporters mogen wel vanaf 18.00 uur de avondtraining bezoeken.

Cannavaro

Marco van Basten noemt de enkelblessure van Fabio Cannavaro een groot verlies voor Italië. "Ze hebben niet alleen een hele goede verdediger verloren. Ze moeten ook verder zonder de aanvoerder'', zei de bondscoach van het Nederlands elftal woensdag in de aanloop naar het eerste duel op het EK met de regerend wereldkampioen.

"Ik besef dat Italië over goede vervangers beschikt. Maar Cannavaro is toch heel belangrijk voor die ploeg. Voor ons is het niet ongunstig, maar ik vind het toch jammer dat Cannavaro er niet bij is. We zijn hier met z'n allen om de supporters te vermaken. En dat doe je toch met de beste voetballers.''

Zie ook

Zie ook de NU.nl EK special