PARIJS - De organisatie van de Ronde van Frankrijk (ASO) zet de internationale wielerunie UCI verder buitenspel.

De tourdirectie maakte dinsdag bij een persconferentie bekend dat de komende editie van de Tour wordt georganiseerd onder toezicht van de Franse bond en daarmee de Franse wet.

De UCI heeft daardoor niets te zeggen over het deelnemersveld of dopingcontroles. Het Franse antidopingbureau (AFLD) gaat voor en tijdens de Tour de dopingcontroles uitvoeren.

Machtsstrijd

Dit voorjaar liep de machtsstrijd tussen ASO en UCI hoog op nadat de ASO de rittenkoers Parijs-Nice onder auspiciën van de Franse bond had gezet.

De UCI dreigde deelnemende renners te schorsen voor onder meer het WK en de Olympische Spelen, maar zo ver kwam het nooit.

UCI

De UCI reageerde dinsdagavond verbitterd. "De steun van de Franse wielerbond FFC aan de ASO is een slechte zaak voor de sport en voor de eenheid binnen de wielerfamilie."

De UCI betreurt het dat het besluit op een persconferentie naar buiten werd gebracht, zonder dat het vooraf geïnformeerd was.

Bewijs

"Dit bewijst dat ASO de autoriteit van de UCI nog steeds ondermijnt, zoals het eerder al weigerde een bijdrage te leveren aan het plaatsen van wedstrijden op de internationale kalender en de ontwikkeling van biologische paspoorten.

Andere grote spelers in het wielrennen hebben dat wel gedaan." De UCI stelt opnieuw dat deelnemers aan de wedstrijd mogelijk sancties kunnen verwachten.