LAUSANNE - Met een koffer vol vraagtekens arriveerde Marco van Basten dinsdag met het Nederlands elftal in Zwitserland.

De bondscoach moet in de aanloop naar het eerste optreden van komende maandag op het EK tegen Italië nog enkele cruciale beslissingen nemen.

Van Persie

Van Basten kent zes dagen voor het treffen met de wereldkampioen in Bern nog veel twijfels. Zo weet de bondscoach niet of Robin van Persie al klaar is om tegen Italië te voetballen.

De aanvaller van Arsenal sluit woensdag in Lausanne voor het eerst in de voorbereiding aan bij de groepstraining van Oranje.

Dijbeenblessure

Van Persie beweert dat hij helemaal van een dijbeenblessure is verlost. Hij kondigde vorige week al aan dat wat hem betreft de wedstrijd tegen Italië niet in gevaar komt.

Diezelfde Van Persie beseft echter ook dat hij wedstrijdritme mist.

Oefenwedstrijd

De aanvaller kwam op 28 april met Arsenal voor het laatst in actie tegen Derby County. Om die reden zou Van Persie de komende dagen ook nog best een oefenwedstrijdje willen spelen. Het programma van Oranje biedt daar waarschijnlijk geen ruimte voor.

Van Basten moet nog ontdekken hoe Van Persie er voorstaat. Hij weet ook nog niet met welke twee verdedigende middenvelders hij tegen Italië start.

De bondscoach posteerde tijdens de oefenwedstrijden tegen Oekraïne (3-0), Denemarken (1-1) en Wales (2-0) steeds Demy de Zeeuw en Orlando Engelaar voor zijn defensie.

Pirlo

De middenvelders van AZ en FC Twente stelden de bondscoach allesbehalve teleur, maar dat betekent niet dat ze ook maar even spelmaker Andrea Pirlo van wereldkampioen Italië uit de wedstrijd gaan spelen.

"Die zekerheid heb ik inderdaad niet", erkende Van Basten afgelopen zondag na de oefenzege op Wales. "Dat is toch andere koek."

De Jong

De bondscoach constateerde eveneens dat Nigel de Jong in de tweede helft als vervanger van Engelaar sterk presteerde. De middenvelder heeft als voordeel op Engelaar en De Zeeuw dat hij al tweeënhalf jaar wekelijks met Hamburger SV in de sterke Bundesliga acteert.

Van Basten kan voor de positie van controlerende middenvelder ook nog terugvallen op John Heitinga en Giovanni van Bronckhorst.

Als hij één van beide verdedigers een linie naar voren schuift, komt er wellicht ook weer een plaats vrij voor Mario Melchiot. De rechtsback viel sterk in tegen Wales.

Werk

Van Basten wacht in de aanloop van het duel van maandag dus nog veel werk. Wanhopen hoeft hij echter niet. Soms kunnen dingen mooi lopen.

Zo miste de huidige bondscoach als spits eens de eerste wedstrijd op het EK van 1988. Zijn ploeggenoten verloren van de toenmalige Sovjet-Unie, maar drie weken en vijf doelpunten later mocht Van Basten zich uitblinker van de eindronde en Europees kampioen noemen.

Zie ook

Zie ook de NU.nl EK special