PARIJS - Als tijdens de komende Ronde van Frankrijk een wielrenner wordt betrapt op doping, moet zijn ploeg een boete van 100.000 euro betalen.

De tourorganisatie presenteerde dinsdag een aantal maatregelen om te voorkomen dat in juli de wielerronde opnieuw wordt geteisterd door dopingaffaires.

Afgelopen jaar ging het, niet voor het eerst, mis tijdens de Tour. De renners Aleksandr Vinokoerov, Iban Mayo, Cristian Moreni en Patrik Sinkewitz waren verwikkeld in dopingzaken, enkele ploegen trokken zich terug en er hing een zweem van dopingverdachtmakingen rondom het terugtrekken van geletruidrager Michael Rasmussen in de slotweek.

De deelnemende teams van de Tour van 2008 dienen een verklaring te ondertekenen waarin ze instemmen met onder meer de boete van 100.000 euro in geval van overtreding van het dopingreglement.

UCI buitenspel

De organisatie van de Ronde van Frankrijk (ASO) zet de internationale wielerunie UCI dinsdag verder buitenspel. De tourdirectie maakte bekend dat de komende editie van de Tour wordt georganiseerd onder jurisdictie van de Franse bond.

De UCI heeft daardoor niets te zeggen over het deelnemersveld of dopingcontroles. Het Franse antidopingbureau (AFLD) gaat voor en tijdens de Tour de dopingcontroles uitvoeren.

Dit voorjaar liep de machtsstrijd tussen ASO en UCI hoog op nadat de ASO de rittenkoers Parijs-Nice onder auspiciën van de Franse bond had gezet.

De UCI dreigde deelnemende renners te schorsen voor onder meer het WK en de Olympische Spelen, maar zo ver kwam het nooit.