PARIJS - Voorzitter Max Mosley van de internationale autosportfederatie (FIA) mag aanblijven, ondanks zijn betrokkenheid bij een seksschandaal. Dat hebben de leden van de FIA dinsdag in een buitengewone vergadering in Parijs besloten.

In een geheime stemming spraken 103 leden het vertrouwen uit in de 68-jarige Brit. Een minderheid van 55 leden stemde voor zijn vertrek. Zeven autosportbonden onthielden zich van stemming en vier stemmen waren ongeldig.

Tabloid

Mosley is in een juridisch gevecht verwikkeld met de tabloid News of the World, dat foto's en video's verspreidde waarop de Brit is te zien in een nazigetinte sadomasochistische orgie.

De preses, die al zeventien jaar aan het hoofd staat van de machtige FIA, heeft toegegeven dat hij meedeed aan de orgie, maar ontkent elke assocatie met de nazi's.

Bernie Ecclestone

De onthullingen in de tabloid brachten de positie van Mosley aan het wankelen. De grote autosportbonden eisten zijn vertrek, evenals de automerken BMW, Mercedes, Toyota en Honda die veel geld investeren in de autosport en de Formule 1 in het bijzonder.

Ook formule 1-baas Bernie Ecclestone viel zijn vriend af en riep hem op zijn voorzitterschap in te leveren. "Iedereen met gezag in de Formule 1 wil dat hij opstapt'', zei Ecclestone. "Spijtig dat hij niet zelf die beslissing heeft genomen.''

Bewust

Mosley liet het bewust aankomen op een stemming in de FIA, wetende dat heel veel kleine bonden hem steunen.

De gezaghebbende Duitse bond ADAC reageerde met ongeloof op de uitkomst van de stemming en kondigde aan uit protest alle samenwerking met de FIA op te zeggen. "ADAC blijf bij dit besluit zolang Max Mosley aan het hoofd blijft van de FIA.''

Ook de Amerikaanse bond AAA, met meer dan 50 miljoen leden, liet weten niet blij te zijn met het aanblijven van Mosley. Een woordvoerder liet weten dat de Amerikanen hun positie binnen de FIA heroverwegen.