EINDHOVEN - Pieter van den Hoogenband start donderdag bij de Nederlandse kampioenschappen zwemmen in Eindhoven voor het eerst in zijn loopbaan in een volledig pak.

De drievoudig olympisch kampioen heeft zijn wedstrijden tot nu toe altijd gezwommen in een broek, maar heeft mede vanwege de reeks aan wereldrecords in het nieuwe pak van Speedo besloten ook in een volledige outfit te gaan zwemmen.

In welk pak Van den Hoogenband donderdag start, wilde zijn coach Jacco Verhaeren maandag niet prijsgeven. "We hebben allerlei dingen uitgetest, ook materiaal van Nike, en zijn de opties nog aan het bekijken. Waar Pieter uiteindelijk in gaat zwemmen blijft tot donderdag een verrassing."

Afwijken

Van den Hoogenband heeft een persoonlijk sponsorcontract met Nike, maar hij kan hiervan afwijken als het bedrijf geen materiaal kan leveren dat gelijkwaardig is aan het pak van Speedo.

Vorig jaar bij de wereldtitelstrijd in Melbourne besloot Van den Hoogenband ook in een andere broek te starten, omdat tests uitwezen dat die beter was. Hij zwemt bij de NK zijn eerste wedstrijden sinds hij zich ziek moest terugtrekken bij de EK in maart in eigen land.

Spelen

De nationale titelstrijd staat voor de zwemmers volledig in het teken van de Spelen. Evenals straks in Peking zullen de finales in de ochtend en de series in de middag worden gezwommen.

"We hebben ons hierop de afgelopen maanden met verschillende benaderingen voorbereid, zoals lichttherapie, voeding en training. Het is prettig dat we technisch en organisatorisch kunnen testen hoe het er in de wedstrijd aan toe gaat, want het is toch de volledig omgekeerde wereld", aldus Verhaeren.

Kennis

De tijden en resultaten zijn in Eindhoven niet echt van belang. "Het is vooral belangrijk dat we de kennis kunnen vergaren. Hoe gaat het bijvoorbeeld in deze volgorde van wedstrijden met de verzorging en het uitzwemmen. Het is belangrijk voor Peking dat we daar de juiste beslissingen in kunnen nemen en dat we de zaken waar nodig nog kunnen bijstellen. We zitten nu midden in de trainingsopbouw. Je weet het nooit, maar ik denk niet dat er records te verwachten zijn."

Het zal voor de Nederlandse zwemmers ook het laatste optreden worden richting de OS. Verhaeren had aanvankelijk nog plannen voor wedstrijden in Frankrijk, maar de olympische ploeg gaat zich na de NK volledig toeleggen op de training. "We geven de voorkeur aan trainen, dat is nu toch het belangrijkste", aldus Verhaeren. Naast de individuele nummers komen ook een paar estafettes bij de nationale titelstrijd in actie. "Het is nog een mooie kans om voor de Spelen hierop nog een keer te oefenen."