MILAAN - De Spaanse wielrenner Alberto Contador heeft de Ronde van Italië gewonnen.

Contador hield zijn naaste concurrenten in het klassement zondag in de afsluitende individuele tijdrit over 28,5 kilometer naar Milaan achter zich. Winnaar van de slotetappe werd de Italiaan Marco Pinotti.

Pinotti won de rit mede dankzij de veranderde weersomstandigheden. De later gestarte renners reden met wind tegen. De Duitser Tony Martin werd zodoende tweede, de Rus Michail Ignatjev derde.

Voorsprong

Contador, vorig jaar winnaar van de Ronde van Frankrijk, was de tijdrit begonnen met vier seconden voorsprong op klimmer Riccardo Ricco.

De Italiaan verloor veel terrein maar behield zijn tweede plaats in het eindklassement. Zijn landgenoot Marzio Bruseghin beëindigde de Giro als derde. Denis Mentsjov, de Russische kopman van Rabobank, werd vijfde in het eindklassement.

Astana

Contador zou aanvankelijk de Ronde van Italië niet rijden. Zijn ploeg Astana was niet welkom, net als komende zomer in de Ronde van Frankrijk wegens eerdere betrokkenheid bij dopingaffaires.

Giro-baas Angelo Zomegnan besloot echter een week voor begin het team van ploegleider Johan Bruyneel alsnog uit te nodigen.

Contador bleek ook zonder serieuze voorbereiding de beste ronderenner. De 25-jarige Spanjaard won geen enkele rit maar was in alle facetten het meest constant.

ZIE OOK:

Alles over de Giro d'Italia