ROTTERDAM - In de laatste test voor de Europese titelstrijd heeft het Nederlands elftal zondag in Rotterdam Wales verslagen, 2-0.

Het "uitzwaaipartijtje'' in de Kuip kende voor Oranje slecht een paar goede periodes.

Na een vrij moeizaam eerste halfuur zette Arjen Robben Oranje in de 35e minuut op voorsprong.

Niet geheel toevallig demarreerde de middenvelder met de meeste diepgang op het juiste moment, nadat de bal pardoes in de vrije ruimte was gevallen.

Overwicht

Tot dat moment had Nederland wel een overwicht, maar weinig kansen. Vrijwel alle doelpogingen kwamen van Wesley Sneijder, de man die links èn rechts dynamiet in de benen heeft.

Van Basten had vastgehouden aan de lijn van de vorige wedstrijd en stelde waar mogelijk offensieve spelers op. Als de schijn niet bedriegt spelen straks in Zwitserland tegen Italië dezelfde elf als die begonnen tegen Wales.

Voetbal

Dat betekent puur 'voetbal' achter diepe spits Ruud van Nistelrooij, met de artiesten Rafael van der Vaart, Robben en Sneijder.

De bondscoach kiest daarmee voor de wellicht leukst denkbare variant. Of het de verstandigste is zal straks ongetwijfeld worden gemeten aan de hand van het resultaat tegen de Italianen.

Balverlies

Het offensieve drietal moet bij balverlies direct omschakelen, om de mensen er achter niet in de problemen te brengen. Of dat allemaal kan, blijkt pas als het er echt om gaat.

De sterren van Oranje staan voorin en op het middenveld. Meer terug vindt men geen spelers van Madrid of Juve.

Weinig tegentreffers

Desondanks kreeg Nederland in de voorgaande kwalificatiewedstrijden weinig treffers tegen. Ook in de laatste drie oefenduels (Oakraïne, Denemarken, Wales) was er maar één tegentreffer.

In het tweede deel sloeg Van Basten aan het experimenteren. Zo kwamen onder anderen Dirk Kuijt en Nigel de Jong voor Orlando Engelaar en Demi de Zeeuw.

Het leidde even tot meer spektakel, ook al omdat de Welshmen naar adem begonnen te happen.

Sneijder

Sneijder vergrootte de feestvreugde door in de 54e minuut te scoren uit een vrije trap, 2-0. Kansjes waren er daarna nog wel voor Robben en Kuijt, maar verdere treffers bleven uit.

ZIE OOK:

De NU.nl EK-special