ZEIST/RIJSWIJK - Tien betaaldvoetbalclubs hebben van de KNVB nog geen licentie gekregen voor komend seizoen. Het aantal is gebaseerd op opgaven van de clubs, aangezien de KNVB op verzoek van alle verenigingen geen mededelingen doet over de licentieverstrekking.

De clubs die nog geen licentie hebben gekregen, kunnen de komende twee weken gebruiken om tegen dat besluit in beroep te gaan. Bij aantekening van beroep dient een club meteen een sluitende begroting in te dienen. Het beroepscollege licentiezaken van de KNVB behandelt vervolgens alle beroepszaken. De data daarvoor zijn al ingepland, deze zittingen zullen over twee weken vrij snel plaatshebben. Tegen het besluit van dat college is geen beroep meer mogelijk.

De Graafschap

De redenen van de licentiecommissie om tien clubs nog geen licentie te verlenen, lopen sterk uiteen. In sommige gevallen is het vanwege financieel wanbeleid, in andere gevallen vanwege logische en goed te verklaren oorzaken. De Graafschap bij voorbeeld kreeg nog geen licentie, maar die club diende 1 februari een begroting in voor de eredivisie. Nu de club is gedegradeerd, moet ook het financiële vooruitzicht daarop worden aangepast.

Vitesse, FC Utrecht en AZ

En dat Vitesse nog in de wachtkamer zit, is evenmin verrassend. De gemeenteraad in Arnhem besluit pas donderdag over het reddingsplan van de gemeente. Vergelijkbare situaties doen zich voor bij AZ en FC Utrecht, die eveneens nog geen licentie hebben. Emmen, TOP Oss, MVV, Go Ahead Eagles, FC Den Bosch en Sparta zijn de overige verenigingen die nog minstens twee weken in onzekerheid verkeren over de toekomst.

Veel van die clubs melden zelfverzekerd dat het in hun geval om formaliteiten gaat. Zo verwachten bij voorbeeld Emmen en FC Den Bosch allerminst problemen bij de aanstaande behandeling van het beroepscollege. Amateurvereniging AGOVV, die volgend jaar wil instromen in de eerste divisie, heeft een licentie gekregen op voorwaarde dat het Apeldoornse stadion in juli na de renovatie aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet.