VOLENDAM - Volendam heeft maandag na de overwinning van 3-0 op Excelsior een belangrijke stap gezet op weg naar promotie naar de eredivisie.

De Volendammers toonden zich niet alleen agressiever, maar ook effectiever in de afwerking dan de Kralingers, die zich al leken te hebben neergelegd bij de dreigende degradatie. Na een jaar eredivisie moet Excelsior alweer een stap terugdoen naar de Gouden Gids Divisie.

Geknokt

"Vijf jaar hebben we geknokt om in de eredivisie te komen," zei de geslagen trainer Koster. "Het is triest dat we er meteen weer uitvliegen. Ons is na de winterstop niets bespaard gebleven. Het is ons niet gelukt uit de neerwaartse spiraal te komen. We moeten de gifbeker helemaal leegdrinken. Het is niet anders. We zullen ons moeten opmaken voor de eerste divisie."

Volendam is al begonnen met het opnieuw optuigen van de Heen en Weer. Na vijf jaar staat de ploeg op het punt terug te keren op het hoogste niveau. Een fraaie prestatie van trainer Henk Wisman, die met beperkte financiële middelen een terugkeer lijkt te gaan bewerkstelligen. Promotie kan de ploeg amper nog ontgaan.

Excelsior

Excelsior-trainer Koster had Olfers weer eens de voorkeur gegeven boven Sprockel, terwijl hij ook nog kon beschikken over Pinas en Buijs, die vorige week vrijdag tegen Heracles Almelo tegen een rode kaart waren opgelopen. Dit gold ook voor Volendammer Faria, die tegen Emmen met rood was weggestuurd. Zij moeten hun schorsing de eerstkomende wedstrijd uitzitten.

Ondanks een licht veldoverwicht keek Excelsior al na twaalf minuten tegen een achterstand aan. Een ogenschijnlijk ongevaarlijke lob van Luirink werd volkomen verkeerd beoordeeld door doelman Varkevisser (1-0). "Omdat de grensrechter vlagde, dacht Varkevisser aan buitenspel," verklaarde Koster de blunder van zijn doelman.

Excelsior kreeg daarna wat mogelijkheden, maar Holman mikte over, Pinas schoot recht in de handen van doelman Van Westerop, waarna Lopes zijn kopbal van de doellijn zag gewerkt door Tuyp. Even voor rust zorgde Buijs met een fraai genomen vrije trap (2-0) voor meer zekerheid bij de Volendammers, die na rust nog nauwelijks in de problemen kwamen. Volendam kreeg zelfs nog de beste kansen. In de slotfase bepaalde Faria met een schuiver door de benen van Varkevisser Varkevisser voor de eindstand van 3-0.

Emmen

Emmen hield de hoop op promotie levend door in Almelo met 2-1 van Heracles te winnen. Rodney Cairo opende de score voor de Drentse ploeg al na drie minuten. Feijer maakte er na ruim een half uur 0-2 van. Vlak na rust deed Rose iets terug voor de thuisclub. Emmen heeft nu drie punten achterstand op Volendam en een veel slechter doelsaldo: +6 tegen 0.