PARIJS - Voor Martin Verkerk duurde Roland Garros een rondete lang. In de aanloop naar de finale speelde hij zes partijen langin een roes. Angst kende hij niet, respect voor de tegenstander washem vreemd. Zondag was de Alphenaar na het verlies tegen deSpanjaard Ferrero weer een gewone sterveling.

De magie was op de slotdag van zijn eerste Roland Garrosverdwenen. Hij was zich weer bewust van zijn aardse capaciteiten.Het bovennatuurlijke in zijn spel, de aura van onoverwinnelijkheid,had hem verlaten. Zonder die wapens was hij in de eindstrijdkansloos tegen Juan Carlos Ferrero, de beste gravelspeler van dewereld. De als derde geplaatste Spanjaard ging met de Coupe desMousquetaires aan de haal, 6-1 6-3 6-2.

"Hij gaf me nooit de kans in mijn spel te komen", keek Verkerkterug. "Mijn opslag liep niet waardoor mijn spel aan agressiviteitverloor. Zijn returns eindigden altijd boven op de lijn." Vanaf deeerste game liep de 24-jarige Alphenaar achter zijn tegenstanderaan. "Dat was frustrerend. Ik had de jager moeten zijn, maar werdhet wild. Ik kwam nooit in mijn ritme."

Simpele strategie

Verkerk was met een simpele strategie de baan opgestapt. "ABCboem", aldus Verkerk. "Drie opbouwende slagen en dan scoren."Het kwam er nooit van. "Het werd A, soms AB, en boem voor hem",zag hij. "Ik voelde de bal niet lekker. Begon iets te gehaast,waardoor ik in de eerste game direct mijn opslag verloor. Het wasin die beginfase allemaal iets te. Iets te gehaast, iets tegeforceerd, iets te wild."En veel te winderig. "De condities waren niet ideaal", beaamdehij. "De wind dwarrelde over de baan. Ik had er last van bij mijnopslag. Kon niet vertrouwen op mijn opgooi."

Verkerk leunde in de aanloop naar de eindstrijd op zijn opslag,sloeg 112 aces en een meervoud aan servicewinners. Zijn percentageeerste service lag in de voorgaande zes ronden altijd ruim boven devijftig en drie keer boven de zestig. Tegen Ferrero kwam hij uit op procent, 12 aces, 9 servicewinners en 7 dubbele fouten.

"Met mijn opslag had ik hem onder druk willen zetten", blikteVerkerk terug. "Zonder opslag stond ik onder druk. Zijngroundstrokes waren fenomenaal. Ik bleef vechten, dat wel, maar wasslechts sporadisch gevaarlijk. Ik kon zijn tempoversnellingen somsecht niet volgen."

Ongelijke partij

In 2 uur en 9 minuten dwong hij slechts vier breekpunten af,waarvan hij er een in de tweede set benutte. Zelf kreeg hij 22breekpunten tegen, waarvan hij er 15 wegsloeg. Op de opslag vanFerrero scoorde hij in de hele wedstrijd slechts 19 punten. Decijfers logen er niet om. "Toch was er niet sprake van eenongelijke partij", vond Verkerk. "Ik vocht er wel om. Hij waseenvoudig te goed voor mij. Zijn returns waren beter dan mijnopslagen."

Met zijn overwinning kwam voor Ferrero een droom uit. Alsjongetje van twaalf stond hij voor de eerste keer op de banen vanRoland Garros. "Sindsdien is Roland Garros de belangrijkste grandslam voor mij", bekende hij. Vorig jaar verloor hij in de finalevan zijn landgenoot Costa. Zondag gaf hij Verkerk geen schijn vankans.