ZARAGOZA - Griekenland heeft zaterdag in de strijd omkwalificatie voor het EK voetbal van 2004 voor een enorme stuntgezorgd. Een doelpunt, kort voor rust, van middenvelderGiannakopoulos bezorgde de ploeg van de Duitse coach Rehhagel een-0-overwinning op Spanje.

De prestatie van de Grieken, geen hoogvliegers in het Europesevoetbal, was des te verrassender omdat Zaragoza de plaats vanhandeling was. Spanje had sinds oktober 1991 geen EK- ofWK-kwalificatieduel in eigen land meer verloren. Het betekende ookde eerste nederlaag voor bondscoach Inaki Saez sinds diensaansteling na het WK van afgelopen zomer.

Het doelpunt van Giannakopoulos viel uit de lucht nadat Spanjede volledige eerste helft gedomineerd had. Etxebarria en Raúl warenechter slordig in de afwerking. Ook na rust behield het thuislandeen overwicht, maar veel mogelijkheden leverde dat niet op, zelfsniet toen de Grieken acht minuten voor tijd met tien man verdermoesten. Venetidis moest met twee keer geel naar de kant.

Spanje bleef wel leider in groep 6 maar zag Oekraïne tot op éénpunt naderen dank zij een 4-3-zege op Armenië. Milan-spitsSjevtsjenko scoorde tweemaal, maar de held werd Fedorov die tweeminuten in blessuretijd de winnende treffer maakte.

Denemarken neemt leiding over

In groep 2 nam Denemarken de leiding over van Noorwegen, dat inKopenhagen met 1-0 verloor. De maker van het enige doelpunt wasoud-Ajacied Gronkjaer, al na zes minuten. PSV'er Rommedahl kwam dematchwinner na 70 minuten vervangen. Bij Noorwegen verscheenAjacied Bergdolmo halverwege in het veld. Hij ontving nog geel.

Roemenië, slecht begonnen in groep 2, versloeg op eigen veldBosnië-Herzegovina met 2-0. Mutu en Ganea waren dedoelpuntenmakers, de Ajacieden Lobont en Chivu stonden beiden in debasis.

Letland is nog steeds de verrassende koploper in groep 4, maarde Balten verloren zaterdag wel bij Hongarije dat na rust een-0-achterstand omboog in een 3-1-zege. NAC'er Fehér kreeg geel.

Grote dag voor Schots voetbal

Een ongeïnspireerde 'Mannschaft' bleef in Glasgow tegen deSchotten steken op 1-1. Duitsland had weliswaar na 22 minuten viaBobic de leiding genomen, de ploeg speelde dermate lusteloos dat degelijkmaker van Miller meer dan verdiend was. "We hebben tweepunten verspeeld aan onze belangrijkste concurrent", klaagdebondscoach Völler. "Maar eerlijk gezegd hadden we ook geen rechtop de winst." De Schotse bondscoach Vogts was zeer te spreken overhet behaalde punt: "Dit was een grote dag voor het Schotsevoetbal."

De Turken namen in groep 7 de leiding over van Engeland. Denummer drie van het WK won bij Slowakije met 1-0 door een doelpuntvan Nihat Kahveci. Engeland speelt woensdag nog tegen de Slowaken.

België gaf in Bulgarije tot tweemaal toe een voorsprong weg. Eeneigen doelpunt van Petrov had de 'Rode Duivels' voor rust aan deleiding geholpen. Na de gelijkmaker van Berbatov was het Clementdie de Belgen opnieuw op voorsprong bracht. Na een overtreding vanBaseggio op Borimirov gaf de Italiaanse arbiter Collina dethuisploeg een strafschop, die door Todorov werd benut.

Finland verslaatServië-Montenegro

In groep 9, met Wales als soevereine leider, versloeg FinlandServië-Montenegro met 3-0. Cruciaal was het wegzenden vanaanvoerder Mihajlovic, al na 23 minuten. De Finnen leidden al met-0 door een doelpunt van oud-Willem II'er Hyypiä. Diens voormaligploeggenoot Kolkka schoot de Finnen in de blessuretijd van deeerste helft naar 2-0. Forssell was na rust de derde Fin dieVitesse-doelman Jevric passeerde.

In groep 10 eindigde het duel tussen Zwitserland en Ruslandonbeslist: 2-2. De Russen konden daarmee leven. Frei had deZwitsers met doelpunten in de veertiende en de zestiende minuut opeen 2-0-voorsprong gebracht. Centrale verdediger Ignasjevitsjscoorde eveneens tweemaal, de laatste uit een felbetwistestrafschop. Zwitserland bleef desondanks leider in groep 10, waarinIerland pas in blessuretijd afstand nam van Albanië: 2-1.