MINSK - In het stadion waar het acht jaar geleden door eennederlaag bijna werd uitgeschakeld voor deelname aan het EK zettehet Nederlands voetbalelftal zaterdagavond opnieuw een stapvoorwaarts op de weg richting de Europese titelstrijd volgend jaarzomer in Portugal. Dankzij treffers van Marc Overmars en PatrickKluivert na rust werd Wit-Rusland verslagen: 0-2.

De overwinning paste prima in de serie die Oranje sinds deaanstelling van bondscoach Dick Advocaat ruim een jaar geledenheeft neergezet. Overtuigen deed het Nederlands elftal in hetstadion van Dinamo Minsk nauwelijks. Vooral tijdens de eerste helftstelde de ploeg zwaar teleur. Mede dankzij het inbrengen vanOvermars bleef Advocaat met zijn ploeg echter opnieuw ongeslagen.Negen van de elf duels werden gewonnen, slechts twee keer werdgelijkgespeeld.

Problemen

De mooie cijfers camoufleren echter de problemen van Oranje. Deploeg heeft vooral veel problemen om beide topspitsen aan tespelen. Met Ruud van Nistelrooij en Patrick Kluivert beschikt hetNederlands elftal over twee spitsen die bijna door iedere Europesetopploeg worden begeerd. In dienst van Oranje kunnen beideleeftijdsgenoten zich echter veel te weinig onderscheiden.Ze krijgen veel te weinig bespeelbare ballen en missen eenaanvallende middenvelder die vlak achter hen speelt. Tijdens hetduel met Wit-Rusland kregen Van Nistelrooij en Kluivert eveneensweinig steun van de buitenspelers.

De keus van bondscoach Advocaat voor Boudewijn Zenden op linkspakte faliekant verkeerd uit. De reservespeler van Chelsea kon geenmoment duidelijk maken waarom Marc Overmars op de bank plaats moestnemen. Ook Clarence Seedorf bracht op rechts te weinig. De spelerdie met drie verschillende clubs de Europa Cup I won, volhardde inveel te ver doorgevoerde dribbels en zorgde voor veel te weinigdreiging.

Domme actie

Kluivert en Van Nistelrooij konden al voor rust hun grotefrustraties over het slechte spel niet verbergen. Kluivert smeektezijn middenvelders om bruikbare ballen. De spits van Barcelonazocht bovendien vaak de confrontatie met Ostrovsky en Lukhvitsj,het spijkerharde centrale verdedigingsduo van Wit-Rusland. VanNistelrooij trapte volledig onnodig Lukhvitsj onderuit. Hij kreegvan de Noorse scheidsrechter Orebro terecht een gele kaart voorzijn domme actie.

Vanaf de zijkant moet Advocaat toch ook hebben opgemerkt dat hetslecht was gesteld met de aanvoer naar zijn beide spitsen. DeHagenaar liet Rafael van der Vaart al na 25 minuten warm lopen enstuurde Marc Overmars ook de dugout uit. Tijdens het warmlopen zaghet duo hoe hun ploeggenoten op het veld twee kansen op deopeningstreffer verprutsten. Clarence Seedorf en Jaap Stam schotenover het doel van doelman Tumilovistj.

Uitstekende redding

Advocaat wisselde tijdens de rust rechtsback Michael Reizigervoor Paul Bosvelt. Na een uitstekende redding van doelmanTumilovitsj op een kopbal van Cocu durfde de bondscoach pas echt inte grijpen. Hij bracht de getergde linksbuiten Overmars voorGiovanni van Bronckhorst. Zenden schoof een positie door naarachteren en werd linksback.

Als linksbuiten presteerde Overmars in twee minuten meer danzijn voorganger Zenden. Hij bracht met zijn eerste actie VanNistelrooij in scoringspositie en schoot twee minuten later vanaftwintig meter de openingstreffer achter de kansloze doelmanTumilovistj. Op aangeven van Seedorf besliste Kluivert zes minutenlater de wedstrijd: 0-2.

Het was alweer de 38e treffer in 69interlands. Geen aanvaller scoorde vaker in het shirt van Oranje.Kluivert verzuimde vlak voor tijd zijn mooie productie verder op tevijzelen. Hij raakte de lat.