HEERENVEEN - Jan Bos en Erben Wennemars hebben zich zondag geplaatst voor de 1000 meter van de Olympische Spelen in Salt Lake City. Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen verbeterde Bos het baanrecord dat Wennemars op 4 februari op .10,06 had gezet. Bos kwam tot 1.09,67.

Wennemars werd zondag tweede in 1.10,89. Beiden waren al genomineerd en zijn daarmee automatisch geplaatst voor de Spelen. Gerard van Velde, eveneens genomineerd, werd derde en zal ook worden aangewezen.

Ids Postma eindigde op de vierde plaats. Hij maakt daarmee kans op het vierde startbewijs voor Salt Lake City. Rintje Ritsma reed de zesde tijd, net voor ploeggenoot Martin Hersman. Jakko Jan Leeuwangh wist zich door zijn negende tijd helemaal niet te kwalificeren voor de Spelen.

Tonny de Jong

Tonny de Jong heeft zondag een startbewijs voor de 1500 meter afgedwongen. De Friezin schaatste naar de tweede plaats achter winnares Annamarie Thomas. De Jong werd tweede in .59,69. Thomas zegevierde in een rechtstreeks duel in 1.59,37.

De Jong beschikte over een nominatie en is nu aangewezen voor de olympische mijl. Thomas had geen nominatie en moet het besluit van de keuzecommissie afwachten. Marianne Timmer en Renate Groenewold, respectievelijk derde en vierde en wel in het bezit van een nominatie, zullen waarschijnlijk ook worden afgevaardigd.

/DOSSIERSchaatsen